I flygebladet på brunt papir pyntet med norske flagg beskrives innvandrere på en særdeles nedsettende måte, og avsenderne går samtidig hardt ut mot både politikere, presse og Den norske kirke.

Det hevdes blant annet at Norge blir manipulert av politikere som kritikkløst selger sitt fedreland, at Norge er kneblet av en offentlig propaganda-industri, og at Norge langt på vei er blitt avkristnet som følge av Den norske kirkes feige og hyklerske holdning.

Reagerer med avsky

– Jeg har tidligere opplevd å få tilsvarende i min postkasse, og jeg reagerer med avsky og sinne, sier varaordfører Marit Bjerkås (Ap) i Rennebu i en kommentar til Opdalingen.

–Det er veldig trist at folk skal oppleve å få slikt i sin postkasse, sier Bjerkås, som ikke tror at det er sambygdinger som sprer dette.

–Uansett håper jeg at de som får dette legger det der det hører hjemme, og det er i søpla.

Hun vil ikke spekulere nærmere i om det finnes et slikt miljø i kommunen, men viser til at det mange steder gror fram mye "brunt".

–Egentlig er dette noe som ikke fortjener noe som helst oppmerksomhet, mener Bjerkås. Likevel er det viktig å si fra om at det finnes.

Soknepresten tar avstand

- Rennebu har tatt mot mange flyktninger, kan dette være en reaksjon på det?

–Mitt inntrykk er at rennbyggen har tatt veldig godt imot flyktningene som har kommet til Rennebu, og at flyktningene inkluderes godt i samfunnslivet, sier Bjerkås. Det er mennesker som ønsker å ta i et tak, og de vil gjøre en jobb i samfunnet.

–Der noen var skeptisk i forkant, så har dette endret seg veldig etter som folk er blitt kjent med våre nye landsmenn, forteller hun.

–Likevel må vi være oppmerksom på at disse holdningene finnes, og at det gjør det ekstra viktig å gjøre en god jobb med integrering og informasjon, sier Bjerkås.

– Innholdet i flygebladet som er blitt spredt i Rennebu er sjokkerende lesning som jeg på det sterkeste vil ta avstand fra, sier sokneprest Anette Vognild i Rennebu i en kommentar til Opdalingen.

–Innholdet forteller mye om de menneskene som står bak dette skrivet, mennesker som mangler empati og nestekjærlighet. Hvordan hadde det gått med Norge under den andre verdenskrig om det ikke hadde vært for allierte som hjalp oss i en vanskelig tid, og for naboland som åpnet opp og tok imot flyktninger i nød? Vi har selv vært i den samme vanskelige situasjon.

–Hva er vel da mer naturlig enn at vi hjelper andre mennesker i vår tid som opplever krig, undertrykkelse og nød, spør Vognild. - Har vi en større verdi enn alle andre mennesker?

Bør være en vekker

–I Guds bilde har alle mennesker en unik verdi, skapt og villet av Gud. Det gjelder også like mye muslimer, fargede og de som er annerledes. Bibelen lærer også at vi skal hjelpe de som er i nød.

–Som et resultat av flyktningsituasjonen i Europa ser vi at folk og nasjoner trekker inn i seg selv, og blir fiendtlig innstilt og uvillige til hjelpe, sier hun. - Det er derfor viktig at kirka står frem som en motkultur mot slike tendenser, og står fast på de kristne verdier som handler om nestekjærlighet.

–Slike flygeblader med et destruktivt og nazi-inspirert innhold skal ikke få dra oss ned i fortvilelse og handlingslammelse. Tvert imot bør et slikt budskap være en vekker for oss, slik at vi som kirke og medmennesker enda mer tydelig står opp for dem som er i nød, avslutter soknepresten.