Ida Skamfer (11), Andrea Vikin (13), Maren Flå Sundset (11) og (kanskje) Lars Eivind Sundset (8), skal på tur. Da trengs det proviant, og får å finansiere nødvendig innkjøp, må man ta fantasien i bruk.

- Vi kjeda oss, og måtte finne på noe. Vi fant ut at vi vil på fjelltur, eller noe sånt, og da må vi ha mat for å overleve, sier de unge damene, der de sitter i solsteken utenfor Prixbutikken på Berkåk.

På bordet foran dem står det vafler, kaffe og saft til ganske hyggelige priser. Og de som kjøper av godsakene, får ei Mariekjeks på kjøpet. Itj no knussel der i gården, med andre ord.

Hvor de skal, og for den saks skyld, når de skal på tur, er fortsatt usikkert. Men en eller annen form for utflukt blir det nok, bare det kommer inn nok kapital.

At voksne har forskuttert for ingrediensene til vaffelrøra, tar de foreløpig med knusende ro.

- Kanskje vi må betale tilbake, sier turisten Andrea, som er fra Brumundal, og er på bestemorbesøk på Berkåk.

Ida og Maren er vaskekte innfødte og er ganske sikre på at pengene som kommer inn, uavkortet kan gå til proviantering til turen.

- Kanskje vi må betale for skyssen, undrer de, men slår det fort fra seg.

Det ligger både en seddel og klingende mynt i skrinet, og ennå er kvelden ung.

Jeg tror minsanten at det blir ei råd med både det ene og andre å putte i sekken, bare forretningstalentene får bestemt seg for turmål.