Å være det høyeste punktet er ikke noe lurt når det lyner. Unngå derfor å oppholde deg på Buvatnet, Orkelsjøen eller åpne sletter når Tor med hammeren er på tokt.

Det er ett av rådene overbrannmester i Oppdal og Rennebu, Steingrim Falksete Rise gir oss om værguden slår seg sommervrang. Og om det blir lyn og torden, gjelder fortsatt det gamle rådet at alle stikkontakter bør trekkes ut.

–Det meste av elektrisk utstyr kan ryke i slikt vær, så en god forholdsregel er å trekke ut kontakten av ruteren, TV, kjøkkenmaskiner og sånt, sier han.

Falksete Rise sier at i alle nyere hus er det påbudt med jordfeilbryter, men også i eldre bygninger bør dette installeres.

–Ja, det bør du gjøre. Selv om forebyggende tiltak kan medføre en viss kostnad, kan det fort lønne seg å ta denne utgiften, sier han.

Og oppholder du deg for eksempel på Allmannberget når det gnistrer fra himmelen, bør du i hvert fall ikke ta i masta. Selv om den er ordentlig sikret med lynavledere og jordingskabler.

–Jeg hadde ikke villet stå ved masta, for lynet tar raskeste vei ned til bakken, sier Falksete Rise.

Kjetil Skogrand i Gjensidige Oppdal-Rennebu har også samme råd å komme med.

–Alle har et ansvar for å vedlikeholde utstyret sitt, og i spesielle tilfeller kan slurv medføre avkorting i forsikringen, sier han.

Verken Falksete Rise eller Skogrand kan huske at det er skjedd uhell med robotklippere som kan relateres til tordenvær, men for "moderne" ting som selfiestenger og robotklippere, er rådet uansett den samme.

–Trekk ut alle elektriske apparat, og ikke gjør deg selv til lynavleder. Har du overspenningsvern, og kontrollerer varslingsanlegg og gjennomfører el-kontroller, medfører det fort rabatt på forsikringen, sier Skogrand.