I dag 22. juli er det fem år siden terrorangrepene rammet Norge. 77 personer ble drept, 69 under AUF sin sommerleir på Utøya og åtte personer i regjeringskvartalet i Oslo.

I forbindelse med tragedien vil det fredag bli holdt minnemarkeringer over hele landet. På torget på Berkåk vil det bli blomsternedlegging.

– Vi har lagt ned blomster i Rennebu hvert år siden terrorangrepet. Det har vi naturligvis planer om å gjøre i år også, sier leder i Rennebu AUF, Anne Katrine Solberg Berntsen (18), som oppfordrer alle til å komme, uansett partitilhørighet.

18-åringen fra Rennebu er på sitt andre år som lokallagsleder. Hun har i år ikke mulighet til å reise nedover til Utøya, men flere andre fra Rennebu har planer om å reise til sommerleiren 7.– 9. august.

– Skummel verden

I fjor var Solberg Berntsen på øya for første gang. Det ble noen spesielle, men fine dager for rennbyggen.

– Med tanke på hvor mye grusomt som har foregått der, var jeg veldig spent før jeg dro nedover. Likevel hadde vi mye fokus på å se fremover og diskutere politikk, forteller hun.

Europa og resten av verden blir stadig rammet av terrorangrep og andre grusomme handlinger. Ofte er det såkalte ensomme ulver, som står bak mye av angrepene.

– Jeg synes det som skjer er skummelt. Det er veldig trist å se hvor mange som blir rammet. Det er viktig at vi fortsetter å være gode mennesker og ikke lar oss styre av terroren, sier Solberg Berntsen.

– Samtidig som terroren finner sted flere plasser i Europa, vet man aldri om det vil skje i Norge igjen. Det er ekkelt å tenke på, legger hun til.

– Hvor var du 22. juli i 2011?

– Jeg husker jeg var ute og matet kopplammene. Da jeg hørte på radioen at det var skyting på Utøya, sprang jeg inn for å se på nyhetene på TV. Der satt jeg resten av dagen og fulgte med. Det var skikkelig fælt, minnes Solberg Berntsen.

– Spesiell dag

En av pådriverne i Oppdal AUF, Hanne Torve (20), har ikke hørt snakk om at det blir egen markering i Oppdal.

– Jeg jobber og har ikke tid til å være med. Jeg vet det skal foregå markering i Trondheim, sier oppdalsjenta.

Selv om Torve var for ung til å være AUFer i 2011, har hun et nært forhold til 22. juli.

– Det er alltid en spesiell dag. Jeg kjenner veldig mange som var der, og tenker ekstra på dem, forteller hun.

20-åringen har aldri vært på Utøya, men har planer om kanskje å reise nedover i år.

– Flere sier det har blitt veldig fint der etter at de tok øya tilbake, sier hun.

Politikeren synes terrorhandlingene, som nå nylig i Nice i Frankrike, er skremmende.

– Terror kan skje hvor som helst. Det er helt forferdelig at folk må leve i frykt, forteller Torve.