Samboerparet Ingunn Holden og Stian Gladsø og ett år gamle Oddvar, er vertsfolket på Hæverfallsetra. Setra hører til gården Sundset i Rennebu, og ligger ved foten av Ryphø, omkring 700 moh. For mange turfolk er parkeringsplassen ved setra, den naturlige inngangen til Barnas Naturverden.

På tross av sin relativt unge alder, er det faktisk trettende eller fjortende gang at Ingunn tilbringer sommeren her inne. Hun er altså en godt vant budeie, som har kontroll på det meste.

Tradisjonen tro ble det også i år arrangert Barnas dag på setra, en dag der barn og voksne kan gi seg med på natursti, kaste tennisballer i melkespann, prøve seg på presisjonskasting med fiskestang eller hoppe i høyet. Med eller uten innlagt salto.

Aller gjevest er imidlertid muligheten til nærkontakt med alle dyra på setra. Kaniner, kopplam, kalver og kyr, griser og en kry hane, som forøvrig tok oppstyret med stor ro (det var ikke en lyd å høre fra fjærkreet med den stolte frisyren), var blant dyra små og store tilreisende kunne klappe, eller for sikkerhets skyld; bare se på.

Roar Gladsø er bror til Stian, kokk av yrke, og styrer for anledningen kjøkkenet. Han kan fortelle om stor pågang.

- Foreløpig er det vel solgt omkring 50 porsjoner rømmegrøt, og ennå er det et par timer til vi stenger salget for dagen. Hvor mange vafler, porsjoner med rabarbrapai  og kaffekopper som er solgt, er jeg neimen ikke sikker på sier han, der han jobber i varmen på kjøkkenet, sammen med Marit Gladsø og Bodil Svergja Holden.

Journalisten kan i hvert fall bekrefte at rømmegrøten står til laud, og når man i tillegg får ett glass kjølig og hjemmelaget rabarbarasaft å leske seg med i varmen, er det lite å utsette på trivselen.

Rabarbrasafta var usedvanlig velsmakende, men ble faktisk overgått av leskedrikken laget av mjødurt. Mjødurt er en plante som vokser over hele landet, og er tradisjonelt brukt som smertestillende middel, te og til brygging av mjød og øl. Anbefales.

Andreas Meland (6 1/2) fra Trondheim, har hytte i Rennebu og er konsentrert om å kaste mest mulig presist med fiskestanga, da vi forstyrrer.

- Det er artig å holde på med noe, og her i dag har jeg vært med på sekkeløp, balansert på stokker og kastet sluk, forteller han mens han sneller inn, etter nok et forsøk på å treffe sirkelen langt der fremme.

Værgudene var i ett særdeles vennlig lune denne sommerdagen, og folk strømmet til i stort antall til Hæverfallsetra på Barnas dag.

- Neste år tror jeg vi må utvide parkeringsplassen, sier Stian Gladsø fornøyd.