Endelig er det ferie. Etter en tøff tid på jobben og flere timer i bilkø ser du frem til rolige dager på hytta. Vel fremme tar du en kopp kaffe med ut på terrassen, rigger deg til i godstolen og blar opp avisen. Da starter naboen motorsaga…

Nå er det faktisk slik at det er en lov som regulerer når det skal det være "helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm". Det er en kunst å være en god nabo, og nedenfor følger noen gode råd til deg som ønsker å gå foran med et godt eksempel. Her er også nyttige tips for fellesskapet i hyttegrenda og nabolaget.

Støy er plagsomt

1. Støy er alltid plagsomt. Respekter helligdagsfreden! Bruk motorsag, gressklipper eller høytrykksspyler på hverdager. Start ikke for tidlig på morgenen eller etter at naboene har benket seg til middagsbordet ute, og unngå å holde på for lenge av gangen. Og husk: Din radio = din musikk. Ikke spill for alle andre!

2. Naboens trær og busker er naboens eiendom. Ta en prat med naboen hvis du synes de skygger for sol eller sperrer for utsikt. Ikke ”ta sagen i egne hender” og skjær dem ned. Får du ikke tillatelse til å felle trærne, så følg lovlige fremgangsmåter.

3. Vis respekt når du benytter fellesanlegg. Søppelet skal legges oppi søppelkassen, ikke utenfor, og båten skal fortøyes så den ikke hugger på naboens båt.

4. Ikke alle setter like stor pris på nakenhet. Skal du bade på felles badeplass, behold badebuksen på.

Pass på hunden

5. Hunder som er ute på morgentur for seg selv, og som gjør fra seg i naboens hage, skaper dårlig stemning. Hold hunden under kontroll også på hytta, og bruk pose. Husk båndtvangen!

6. Dersom det er felles veier, fellesareal, sommerrenovasjon eller felles opplagsplass for båter, er det ofte fordelaktig å ha etablert en egen velforening for hytteeierne.

7. Veier, vann og avløp, renovasjon eller eiendomsskatt som berører flere hytteeiere, bør tas opp med kommunen gjennom hytte- eller velforening. Også forhold som innløsning av festetomter kan behandles i velforeningen.

Husk allemannsretten

8. Selv på privat eiendom bør man være hyggelig mot forbipasserende sommergjester. Ta hensyn til allemannsretten.

9. Hvis man er sommergjest og ferdes på annen manns eiendom, er det viktig å vise varsomhet og ta hensyn til den private eiendomsretten. Legg deg ikke til der det er til sjenanse eller irritasjon.

10. Det er alltid en fordel å ha et godt forhold til viktige naboer, og til grunneier der det er festetomter. Ta personlig kontakt hvis du har et problem eller spørsmål. Inviter dem gjerne på grillparty, så dere blir kjent.

Allemannsretten er en norsk særregel som gir rett til ferdsel og opphold i norsk natur. Den gjelder når du er i skogen, på fjellet, sjøen og elven, i vannene – uavhengig av hvem som er grunneier. Du kan også høste av naturen: plukke bær, sopp og blomster, eller fiske saltvannsfisk.

Ikke lokale regler

I Oppdal er det ikke vedtatt spesielle regler for nattero ut over det som er lovpålagt sentralt. Det skal være total nattero i innsovningsperioden 23.00 til 02.00, i følge lensmann Finn Skårsmoen.

I Rennebu har man utvidet denne natterotiden fra 02.00 til 06.00. Dette er bestemmelser som vedtas lokalt av de folkevalgte.

Ikke fritt fram

Det betyr likevel ikke at det er fritt fram etter innsovningsperioden klokken 02.00. Det skal være generell nattero, slik at dersom noen spiller for høy musikk eller bruker maskiner som bråker (uten at det er innhentet godkjennelse) så kan det hende politiet dukker opp såfremt noen klager på bråket.

Lensmann Skårsmoen forteller at man i Oppdal og Rennebu ikke får inn mange klager på unødvendig støy.

Det hender politiet må ta seg en tur for å be festglade oppdalinger eller rennbygg om å dempe musikken og lukke dører og vinduer. Og så er det slik at dersom man ikke etterkommer politiets anmodning så kan det i verste fall føre til at lovens lange arm beslaglegger årsaken til bråket.

"Sommervettreglene" er utarbeidet av Norsk Huseierforening.