Fire firma var prekvalifisert og har konkurrert om oppdraget. Tre leverte tilbud og har fått hver sin leveranse av skifer, det er Oppdal Sten, Minera og Altaskifer.

Området som skal steinlegges på Torvet er på cirka 10 400 kvadratmeter.

Det opplyser torvetitrondheim på sine nettsider.

To av leverandørene holder til i Oppdal. Minera skal levere skifertypen Offerdal, mens Oppdal Sten leverer Trollheimen. Samlet leveranse utgjør cirka 5900 kvadratmeter.

Prosjektleder Marit Solum er fornøyd med at store deler av leveransen blir av det kortreiste slaget.

– Lokale leverandører betyr normalt mindre transport og lavere utslipp i tillegg til å gi viktig grunnlag for næringsvirksomhet. Alle tre leverandører sitter også på steinressurser som samsvarte best med krav til tekniske og estetiske egenskaper som ble satt på Torvet, sier Solum.

Oppdalsskifer ble testet ut

Opdalingen omtalte saken i august 2016. Da uttalte kommunikasjonsrådgiver i Trondheim kommune, Tine Nilsen, til Adresseavisen, som omtalte saken først, at de da testet ut ulike steintyper til det nye dekket på torvet.

–Vi må finne noe som er robust og varig, og som kan ligge i flere generasjoner, sier Nilsen.

Hun forteller at det testes ut både lys og mørk oppdalsskifer, samt liskifer.

Daglig leder Petter Bye i Oppdal Sten bekreftet til Opdalingen da at både de og Minera har levert sten til testfeltet i Trondheim.

–Selv om det ikke er helt samme type gulvsten som vi leverer til Nasjonalmuseet, så ligner det, forteller Bye.

Han forteller at det er levert både seks centimeter kalibrerte og seks til åtte centimeter ukalibrerte skiferheller.

Erfaring med skifergulv fra kulturhuset

Trondheimskunstneren Edith Lundebrekke, som tegnet gulvmønsteret i Oppdal kulturhus, har oppdraget med å tegne skifermønsteret på Trondheim torv.

–Inntil nå er oppdraget i Oppdal eneste gang jeg har jobbet med skifergulv, forteller Lundebrekke til Opdalingen. Jeg har også jobbet med gulv i granitt, så det er nok en samlet erfaring som gjorde at jeg ble valgt til lage skifermønsteret på Torvet.

–Det er jo fantastisk å få lov til å jobbe med Torvet, som er selve storstua i Trondheim.

Lundebrekke forteller at hun syntes det var et spesielt artig oppdrag å få tegne mønsteret til skifergulvet i kulturhuset, som er lagt i mønster med lys oppdalsskifer og elementer av den mørkere ottaskiferen.

–Jeg ble veldig inspirert av å jobbe med kulturhusgulvet i Oppdal, og ikke minst samarbeidet med de lokale håndverkerne.

–Jeg husker at jeg likte utfordringen med å jobbe med definerte lengder, og med utgangspunkt i tradisjonell leggestil, legger hun til.

Lundebrekke forteller at hun har benyttet det samme enkle prinsippet på Torvet.

–Her har jeg tatt utgangspunkt i mønstertradisjonen til trønderåkle, forteller hun.

Hun synes det er spesielt gøy å jobbe med noe man går på, og som endrer seg etter hvilken vinkel en ser det fra.

–Løsningen av oppgaven her på Torvet er ikke så forskjellig fra kulturhuset, sier hun. Men formatet blir jo annerledes.