Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har hovedansvaret for de statlige forvaltningsoppgavene innen forebygging av skredulykker.

På oppdrag fra NVE utfører NGU både kartlegging og forskning på ulike skredtyper.

I år starter NGU et nytt prosjekt med mål om å skille sørpeskred- og flomskredavsetninger fra andre skredprosesser på viftesystem i Norge.

– Dette for å få en korrekt tolkning av avsetningene vi kartlegger på skredvifter, skriver forsker Gro Sandøy i NGU i et brev til Oppdal kommune.

NGU har søkt og fått tillatelse fra Oppdal kommune til montering og bruk av fastmontert kamera, samt bruk av drone i forbindelse med skredundersøkelsene.

Ifølge søknaden fra NGU vil kameraet, som vil bli programmert til å ta tre til fem bilder per dag, være i drift fra august i år til maksimalt 202

0. Bruk av droneflyging over området vil foregå i samme periode.

Det opplyses at droneflyging vil bli benyttet i områder som er umulig å nå til fots, og at NGU´s dronepilot vil operere dronen etter luftfartstilsynets operasjonsmanual. Dette betyr at piloten ikke vil operere høyere enn 120 meter over bakken, at den kun opereres innenfor synsrekkevidden og at det vil bli tatt hensyn til både menneskelig aktivitet og beiteaktivitet i området. Videre opplyser NGU at dronen ikke vil fly inn i verneområdet som dekker øvre del av fjellsiden ved Stølakollen.

– Ja, dette er et veldig spennende prosjekt, sier Sandøy i en kort kommentar fra sitt ferieopphold, og lover Opdalingen å komme med mer informasjon om prosjektet etterhvert som det "skreder" fram.