Formannskapet i Rennebu og Oppdal var tirsdag samlet i Mjuklia på Berkåk. Møtet var i stor grad preget av samarbeidsvilje og felles forståelse for fremtidens utfordringer.

– Vi skulle hatt de samme vyene for ti år siden, for samarbeid blir det aldri nok av, sier ordfører i Rennebu Ola Øie og sammenligner det hele med ett kjøpesenter.

– Vi må ha nok kassaapparat, for sammen blir vi bedre i stand til å lokke til oss flere kunder, sier han.

Samarbeidsvilje

At Rennebus ordfører har gjort klart sitt personlige standpunkt i spørsmålet er vel kjent, og det virker som flere og flere i de to formannskapene nå går for en sammenslåing. Uansett personlig standpunkt, er viljen til dialog så avgjort til stede, og møtet i Mjuklia bar preg av utstrakt vilje til å komme med løsninger til beste for begge kommunene.

– Jeg er enda mer overbevist om at en sammenslåing er det rette når jeg hører fylkesmannen legge frem de økonomiske konsekvensene. Det blir tøft hvis vi ikke slår oss sammen, oppsummerer Eli Krogstad fra Felleslista Høyre/Venstre i Rennebu det hele.

Se fremover

Frode Rabben fra kommunal- og samordningsstaben hos Fylkesmannen, mener det nå er viktig at politikerne er konkrete og får frem fordeler og ulemper ved en eventuell sammenslåing.

– Man snakker mye om hvordan det er i dag, men innbyggerne må få se hva som kommer. Det er viktig, sier han.

Velger Rennebu å fortsette som egen kommune, vil systemendringene medføre en nedgang i basistilskuddet for 2017 på 310.000 kroner. Ved en sammenslåing vil Rennebu og Oppdal motta en reformstøtte på 25 millioner kroner, i tillegg til betydelige innsparinger i administrasjonen.

– Et forsiktig anslag viser at besparelsene bare på administrasjon, utgjør 10-15 millioner kroner årlig. Tallene er basert på fordelingsvirkningen av endringer i inntektssystemet fra 2017, sier Rabben.