Dette er viktig å poengtere, fordi aksjonistene forholder seg ikke til de faktiske økonomiske utfordringer som Rennebu får og som vil få store konsekvenser for generasjonen som deres barn og barnebarn representerer.

Blant aksjonistene er tidligere ordførere som Alf Gunnes, Tora Husan og Bjørn Rogstad. Jeg oppfordrer dere til å vise ansvarlighet og være redelig når dere går ut å anbefaler befolkningen til å stemme NEI til sammenslåing.

Tallene for kommuneøkonomien er meget klare. De ble lagt fram på en meget oversiktlig måte på torsdagens kommunestyremøte i Rennebu.

Ved å stemme NEI vil det ha som konsekvens at Rennebu må spare inn 4,5 mill. i 2017 og økende til 9 mill. i 2020. Dette er prognoser fra rådmannen og er høyst realistisk og samsvare med Fylkesmannens vurderinger.

Kommunestyrerepresentant Rogstad skal ha all ære for å lete etter økonomiske løsninger. En kan øke strømavgift til 10 åre pr. kWt (det kan Rogstad ikke påvirke) eller en kan fordoble eiendomsavgiften? Arve Withbro ville opprette en ”økse-komite” for å redusere utgiftene. Skole og barnehagestrukturen kan endres, eller redusere antall stillinger i kommunen? Sannsynligvis må begge ting skje.

Dersom en stemmer JA til fusjon, vil Rennebu og Oppdal få økte overføringer og effektivisering tilsvarende ca 15 mill. hvert år i de kommende 20 år. Det er anslaget fra Fylkesmannen. Dette vil også være helt avgjørende for Oppdal.

Enten må ”aksjonistene” gå ut å påpeke hvor økonomisjef Karl Petter Gustafsson og Fylkesmannens beregninger er feilaktige. Eller så må dere klargjøre hvordan dere skal innhente inntekter for å få kommende budsjetter i balanse.

Nå er det viktig at dere er svært konkrete når en skal synliggjøre konsekvensene for et NEI eller JA til befolkningen.

Som ansvarlig folkevalgt Rogstad - hva er din økonomiske løsning. Som Høyremann vil du doble eiendomsavgiften? Ser du for deg at både Innset og Voll skole må nedlegges?  Hvordan skal en få økt næringsaktivitet som gir økt skatteinngang? Det finnes ingen tegn til at dette skal skje verken i fra deres tre aksjonisters ordførerperioder eller senere.

Støtter Tora Husan og Alf Gunnes opp om dette? Hvor stor gevinst vil dere ta i effektivisering av administrasjonen? Hvor stor reduksjon i utgifter får kommunen ved å legge ned Innset og Voll skole og barnehage?

Som det ble sagt i kommunestyremøte – en må ta inn over seg alvoret i den økonomiske situasjonen. Dette er ingen trussel, men de faktiske forhold. Argumentet ”det ordner seg” er ikke troverdig lenger!