Nå trenger man ikke reise til Trondheim for tannreguleringsbehandling. Nyutdannet kjeveortoped William Howard Clark, tok allerede i forrige uke i mot sine første pasienter.

– Endelig kan jeg slippe pendlertilværelsen mellom Oppdal og universitetet i Bergen. Jeg er veldig klar for å starte med praksis og pasienter, fastslår Clark i en pressemelding.

I de siste tre årene har han vært student i ukedagene og tannlege i helgene ved Tannlege Aspaug. Det er derimot ved Tannlege Gorset han vil praktisere som kjeveortoped.

– Torsdag og fredag hver uke er jeg tilstede hos Gorset. Og jeg har fremdeles god kapasitet til å ta i mot pasienter, påpeker Clark.

Han vil i tillegg fortsette som tannlege ved Tannlege Aspaug, samtidig vil han jobbe ukentlig som kjeveortoped ved Kompetansesenteret i Trondheim.

– Jeg skal fortsette som tannlege hos Asphaug hver onsdag, så lenge påtrykket som kjeveortoped ikke er for stort. Men jeg er forberedt på å måtte kutte denne dagen, og håper at mine faste pasienter har forståelse for dette, smiler Clark som poengterer at det er kjeveortopedien som er prioritet.

For å studere kjeveortopedi må man først ha tannlegeutdannelsen i bunn. Der etter to års praksis før man kan søke seg inn på spesialistutdanningen. I Oslo og Bergen tar man inn seks studenter hvert tredje år, i Tromsø tas det opp fire studenter. Under de tre årene har Clark lært seg å diagnostisere bittavvik og tannstillingsfeil ved hjelp av røntgenbilder, foto og modeller, samtidig kunne behandle bittavvik ved hjelp av blant annet fast tannregulering, plater og kirurgi.

– En stor del av utdanningen handler også om barnas vekst og hvordan man kan påvirke feil vekst i kjeven før man eventuelt må behandle med tannregulering. Når man likevel må behandle med tannregulering så er det viktig å skynde seg sakte, slik at man ikke skader tennene. Som studenter har vi jobbet med opp mot 70 pasienter i skolealder under hele den treårige studieperioden, noe som har gitt svært god reell praksis, forteller Clark.

Clark er opprinnelig fra Island. I 2009 kom han til Oppdal. Som tannlege var han priviligert på arbeidsmarkedet her i Norge. Han ønsket seg likevel ikke til en stor klinikk i en større by. Han ønsket seg til fjellet, til et sted hvor han kunne stå mye på snowboard.

– I Oppdal har jeg alle muligheter rett utenfor kontoret. Nå har jeg samlet hele familien her, og i høst kommer også svigermor flyttende. Vi er blitt oppdalinger, konstaterer Clark.