Bygningsrådet i Oppdal kommune får i dag mandag seks saker til behandling som gjelder ubebygde tomter.

Saken har kommet overraskende på enkelte av tomteeierne, som tydeligvis ikke har vært klar over bestemmelsene i konsesjonsloven.

– Det var utenfor vår fantasi at det var et juridisk krav om at vi måtte bebygge vår jomfruelige fjelltomt innen fem år, skriver en av tomteeierne, som samtidig beklager at de ikke har vært bevisst på denne bestemmelsen.

Oppdal kommune har våren 2016 hatt en oppfølging av eiere av ubebygde bolig- fritidsboligeiendommer.

Konsesjonsloven sier at ubebygde enkelttomter til bolig eller fritidsbolig kan erverves konsesjonsfritt dersom tomta ikke er større enn to dekar, og den er godkjent fradelt etter jordloven og plan- og bygningsloven. Også ubebygde enkelttomter til bolig eller fritidsbolig som ligger i område som i kommuneplanens arealdel eller reguleringsplan er utlagt til bebyggelse og anlegg, og hvor tomteinndeling er foretatt eller godkjent av bygningsmyndigheten, kan erverves konsesjonsfritt.

Konsesjonsfrihet ved erverv av slike tomter er betinget av at tomten blir bebygd innen fem år.

Rådmannen tilrår at samtlige tomteeiere, som har overskredet byggefristen med fra seks til ni år, får frist til å bebygge eiendommen innen 31.12.17. Om det ikke skjer, må eiendommen overdras til ny eier innen samme frist.

Ifølge rådmannen kan det bli dyrt å ikke bebygge tomta innen den fristen som blir satt.

– Dersom konsesjonsvilkår ikke blir overholdt må kommunen sende melding til fylkesmannen slik at fylkesmannen kan fastsette en tvangsmulkt, skriver rådmannen.