Et mål med potetmark gir cirka 2,5 tonn med potet og bøndene får cirka ni - ti kroner per kilo.

Anne Karin Botnan ved Norsk Landbruksrådgivning Trøndelag forteller at det har vært et godt år for poteten, faktisk det beste på flere år.

Selv om poteten fikk en litt tørr start på sesongen, så har det tatt seg opp utover sommeren, og med jevn tilgang på regn og en ikke for kald sommer har potetknollene stortrives i jorda.

Det hjelper også på at det er fint vær under plukkingen, da tørker jorda og potetene kan hentes opp uten at alt for mye jord henger fast på knollene.

Fjellmandel fra Oppdal må - naturlig nok - være dyrket i Oppdal, samt at den må ha vokst 450 meter eller høyere over havet.

På grunn av den intense vokstperioden, samtidig som at poteten tar seg god tid før den blir moden, gjør at den får en helt spesiell og særegen smak.

Mandelpoteten fra Oppdal har lange tradisjoner, og er ikke akkurat noe industritilpasset produkt. Den oppbevares mest i jord, er ikke direkte vakker, men smaker desto bedre.

- Oppdalsmandalen passer til alt, mener Anne Karin Botnan, som forteller at den både brukes til middag og til lesfebaking.

Selv bruker hun poteten til det meste, men understreker at det blir ikke skikkelig jul om det ikke kommer oppdalsmandel på bordet under julemiddagen.

- Noen bønder er allerede ferdig med innhøstingen, mens noen er i innspurten. Det er i alle fall bare å begynne å glede seg til at godsakene kommer i butikken, forteller Botnan til Opdalingen.