I slutten av oktober reiser Steinar Vikestad og Frank Abildsten nedover til Afrika på ny misjonstur. De skal være der i henholdsvis to og tre uker.

– Denne gangen går turen til Nairobi, Mutula og Mombasa i Kenya. Her skal vi blant annet dra på møter, kampanjer og seminarer, i tillegg til at vi skal dele ut mat i Kiberiaslummen og andre slumområder, forteller Steinar Vikestad og Frank Abildsten til Opdalingen.

Dette blir den 17. turen Vikestad reiser nedover. For Abildsten blir dette hans tiende tur.

– Vi skal også nedover å sjekke hvordan det går med helsesenteret og kirka vi satte opp i Mutula i Kenya, forteller han.

Sjokkopplevelse

Vikestad ble invitert til Afrika i forbindelse med et bryllup.

– Først så tenkte jeg at jeg skulle på en opplevelsestur, hvor jeg kanskje fikk se løver. Men jeg ble tatt med i slummen, og fikk regelrett sjokk. Det var noe helt annet å oppleve slummen i virkeligheten enn å se det på TV, sier han.

Abildsten forteller at han var helt knekt etter sitt første møte med slummen.

–Jeg gråt som en liten unge. Det var helt utrolig sterkt å oppleve kjærligheten fra barna og folkene i slummen, for de var så utrolig glade for å se oss og veldig glade for å få omsorg, sier han.

Innviet med brask og bram

Helsesenteret ble innviet i fjor.

– En av grunnene til at vi valgte å bygge i Mutula, var fordi de ikke hadde tilgang på helsetjenester i umiddelbar nærhet. Vi fikk fortalt flere hendelser om folk som måtte leve med smerter, på grunn av at de ikke hadde råd til legehjelp, sier de.

– Innvielsen i fjor ble feiret med brask og bram, og folkene i landsbyen satte utrolig stor pris på både kirka og senteret, sier de.

De holder nå på å bygge en 2. etasje på bygget, hvor det er muligheter for overnattingsmuligheter, dusj og toalett.

– I tillegg har vi også bygget det første, offentlige vannklosettet i landsbyen, sier de.

Neste plan er å bygge en brønn i landsbyen, for de har ikke tilgang på rent vann.

– Det er en god del som støtter oss med en fast sum. Vi vet for eksempel at videregående skole i Oppdal samler inn penger til bygging av brønner i forbindelse med Operasjon Dagsverk, og det hadde kanskje vært aktuelt å ha fått til et samarbeidsprosjekt på lengre sikt, sier Abildsten.

I mars i år tok Abildsten med seg sine kollegaer til Kenya.

– Turen gjorde et sterkt inntrykk på dem. Enden på visa ble at de nå hver måned trekkes et fast trekk av lønna som går til vårt arbeid i Afrika, sier Abildsten.