Siden slutten av august i år har Arnulf Erdal og de andre ansatte i Oppdal skiheiser jobbet med å klargjøre skibakkene og bygge ut snøanleggene i Vangslia og Stølen

Onsdag fikk Opdalingen være med Erdal opp til henget i Vang-slia, der de denne uken satte opp de siste snøtårnene i skibakken.

– I år skal vi kunne klare å lage et fullverdig anlegg fra topp til bunn av Vangslia. Nå kan vi snølegge Pomaløypa, Barnebakken, Midtløypa, Solheisløypa, Utforløypa, henget og heistraseen, forteller Erdal, mens han står i bratta i henget og skrur på et vannrør.

Nye snøkanoner

I løpet av de siste fire årene har det blitt satt opp 76 snøkanoner i Vangslia.

– I år har vi kjøpt inn 17 nye snøkanoner. Syv av dem går til Vangslia. I fjor hadde vi det øverste punktet ved Rauhaugen i henget. Med flere kanoner i år kan vi legge snø 450 meter lenger opp mot toppen, sier skiheissjefen.

Som alltid er Erdal spent foran hver sesong. Som ansvarlig for et stort skianlegg er det ikke bare viktig å gjøre en grundig jobb, værgudene må også spille på lag.

– Vangslia har alltid vært en snøsikker plass, men tidene forandrer seg. De siste årene har vi hatt veldig lite snø på Oppdal, og ser nødvendigheten av å kunne produsere kunstsnø og lage fine forhold til skigjestene, forteller han.

– Vi trenger enten kunstsnø eller kuldegrader. Jeg lover at det skal bli et bra anlegg i år også, legger Erdal til.

Mildværet tok henget

I fjor ble store deler av Vangslia åpnet ved hjelp av natursnø. Men etter en halvannen uke kom mildværet og tok henget.

– Det blir veldig stor slitasje på snøen når det er såpass bratt som det er, sier han.

Selv om gradene kan ligge på null i nedre del av Vangslia, kan det være minusgrader i henget.

– Er vi heldig kan vi komme i gang med snøproduksjonen på toppen av Vangslia uten at det går utover anlegget lenger ned i bakken, forteller Erdal.

Mål om åpne 15. november

Når jobben i Vangslia er ferdig, flytter de seg til Stølen, hvor det denne sesongen er blitt kjøpt inn ti nye snøkanoner. I tillegg skal det settes inn ny trykkforsterker og graves opp rørgate i 700 meters lengde fra Gråberget til Liautgarden.

– Vi må regne med å bruke to-tre uker på arbeidet. Dette skal sikre at vi får en perfekt World Cup-løype fra topp til bunn ved sesongåpning, sier han.

– Når tar dere sikte på å starte de første heisene?

– Vi er godt i rute. Hvert år har vi et mål om å starte heisene rundt 15. november. Været bestemmer om vi kan starte tidligere eller senere, forteller han.

Men før Erdal starter skiheisene, er det premiere på bilfilmen «Børning 2», som inneholder heftige bilscener opp skibakkene i Vangslia. En filminnspilling som også krevde sitt av Erdal, som var med å organiserte og planla scenene.

– Det er klart jeg gleder meg til å se filmen. Det var artig å være med på prosjektet, smiler han.