Fra og med 1. januar 2017 vil det være alderskontroll på Annes Solstudio i Oppdal. Kundene må ta i bruk mobil og BankID for å betale. Det er innehaver Alf Egil Bjerkseter som bekrefter dette.

– Det er flere år siden at det ble lovbestemt at ingen under 18 år har lov til å ta sol, men det er først nå det settes i gang tiltak, forteller han til Opdalingen.

– Mange tok sol i konfirmasjonstiden

Den rødgrønne regjeringen vedtok først at alle solstudioene i Norge skulle være betjente. Dette ble trukket tilbake av dagens regjeringen.

– Små solarium som oss i Oppdal kan ikke drive betjent, så dette er en god løsning, mener Bjerkseter fra Sunndal.

Han forteller at de nekter personer adgang hvis de oppdager at de er under 18 år.

– Før aldersgrensen kom merket vi at den yngre garden tok sol i høytidene. Blant annet rundt konfirmasjonstidene, sier Bjerkseter.

Fjerner myntboksene før jul

Per dags dato kan man betale både med kontanter og bankkort ved Annes Solstudio. Myntboksene blir fjernet en gang før jul. Men på nyåret blir kortterminal eneste betalingsmulighet.

– Vi klarer ikke å forhindre at barn tar sol hvis de får hjelp fra foreldre, men vi må prøve å begrense det, og det kan vi få til nå når man må bevise at man er over 18 år, forteller sunndalingen, som også driver et solstudio i hjemkommunen.