68 av lokførerne som streiker jobber i Oslo, Ski og Lillestrøm. Streiken får dermed store konsekvenser for reisende i disse områdene. Det blir ikke satt opp alternativ transport, og passasjerene er overlatt til selv å finne løsninger.

I Bergen, Trondheim og Kristiansand er det tatt ut én lokfører på hvert sted, og streiken får dermed mindre konsekvenser der.

Ingen streik på Dovrebanen

Foreløpig går togtrafikken mellom Trondheim og Oslo som normalt. Det bekrefter markedsansvarlig for Dovre- og Raumabanen i NSB Terje Fossum.

- Per nå er det kun lokaltogene i Oslo-området som er berørt av streiken, og flere tog der blir tatt ut i streik ved en eventuelt opptrapping. I neste omgang kan det bli våre tog sin tur, sier Fossum til Opdalingen.

Likevel kan passasjerer mellom hovedstaden og Trondheim oppleve streiken.

- Jeg vet at ett av våre tog blir stanset på Hamar. Da må passasjerene over på et annet tog, forteller han.

NSB beklager

NSB har lagt ut en oversikt over samtlige avganger som ikke blir kjørt som vanlig. Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB sier informasjonen også vil bli lagt ut i apper og i reiseplanleggeren. Det vil ikke bli satt opp erstatningsbusser for de innstilte avgangene.

– Vi beklager overfor de reisende. Dette blir en vanskelig situasjon, men vi kan ikke nekte bruk av lovlige virkemidler i arbeidslivet. Dette er en lovlig streik, og da ville det være et brudd på spillereglene om vi gikk inn med alternativ transport, sier Lundeby til NTB.

Antall tog som berøres av streiken vil variere fra dag til dag siden togførerne går i turnus. Til sammenligning er det til og fra Oslo S på hverdager omkring 1.000 ankomster og avganger.

– Vi er i ferd med å legge inn innstillingene fredag i apper og reiseplanlegger, sier Lundeby torsdag formiddag.

Megling brøt sammen

Partene var ikke blitt enige da fristen gikk ut ved midnatt, men valgte å fortsette meglingen på overtid. Klokken 2.30 natt til torsdag meldte LO Stat at det ble brudd, og dermed var streiken et faktum.

Meklingen strandet da NSB ikke ønsket å tariffeste utdanningsnivået for lokomotivførerne.

Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) krever en tekst i forbindelse med overenskomsten som forplikter selskapene til å opprettholde en felles nasjonal standard på lokomotivførerutdanningen som tilsvarer nivået som til enhver tid er gjeldende ved Norsk Jernbaneskole. Kravet omhandler i prinsippet en spesifisering av allerede eksisterende avtale, ifølge NLF.