Fylkesmann Hill-Marta Solberg foreslår i følge NTB tvangssammenslåinger mellom Narvik og Evenes og mellom Røst, Værøy og Bodø.

I tillegg mener hun at Lofoten-kommunene Vestvågøt, Flakstad og Moskenes bør slås sammen.

Nordland er det fylket med flest kommuner, totalt 44. Av disse har åtte gjort positivt vedtak om sammenslåing, men ingen har funnet en partner som ønsker det samme. Dermed var i utgangspunktet ingen av fylkets 44 kommuner klare for sammenslåing.

- Det betyr at 100 prosent frivillighet i Nordland, betyr ingen endringer. Det gjør meg betenkt. Ikke over frivillighet, men over at Nordland er det fylket av alle som kanskje har det største reformbehovet, sa Solberg da hun la fram forslag til ny kommunestruktur torsdag.

Vil legge vekt på helheten i regionen

I dag fredag er turen kommet til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Fylkesmannen har invitert ordførere og rådmenn i fylket til presentasjonen av fylkesmannens tilråding for fremtidig kommunestruktur for Sør-Trøndelag.

I invitasjonen til fylkets ordførere skriver Fylkesmannen:

I oppdraget fra kommunal- og moderniseringsdepartementet skal Fylkesmannen på selvstendig grunnlag gjøre en vurdering av de samlede kommunestyrevedtakene der det legges vekt på helheten i regionen og fylket, og om vedtakene er i tråd med hovedmålene i reformen.

Mer reformvillig enn Nordland

I Sør-Trøndelag er ikke situasjonen helt den samme som i Nordland, siden det i Sør-Trøndelag allerede er klart med elleve kommuner som har sagt ja til sammenslåing.

Dermed er kommunene i Sør-Trøndelag langt mer reformvillig enn kommunene i Nordland.

Likevel blir det spennende å høre hva fylkesmann Brit Skjelbred har kommet til når det gjelder flere av områdene der det har vært diskusjoner om kommunesammenslåing i fylket, som for Oppdal og Rennebu.

Spår "partering" av Rennebu

Da professor i bygdesosiologi og regionpolitikk Reidar Almås for to år siden besøkte Oppdal var han ganske sikker på at det gikk mot et nytt storfylke i Trøndelag, og hadde samtidig en teori om hva resultatet i Trøndelag vil bli etter kommunereformprosessen.

I 2014 uttalte bygdeforsker Reidar Almås  at han hadde mest tro på at Rennebu og Snillfjord blir "partert".

- Jeg ser at det ligger an til at to kommuner i Trøndelag blir "partert", og det er Rennebu og Snillfjord, uttalte Almås.

Både når det gjelder nytt storfylke i Trøndelag og deling av Snillfjord har Almås fått rett.

Almås uttalte at han hadde mest tro på at Oppdal og øvre del av Rennebu går sammen, mens nedre del av Rennebu blir med i en regionkommune med Meldal, Orkdal, Agdenes, Indre Snillfjord og muligens Hemne.

Med initiativene fra Innset og Nerskogen om å bli en del av Oppdal, kan det godt skje at Almås også får rett når det gjelder Rennebu.

Det ser også ut til Almås får rett i sin uttalelse om at regjeringens drøm om å komme ned mot 100 kommuner er urealistisk.