Det slår aldri feil; barn er som regel flinke til å huske på refleks når de ferdsels i høstmørket, men vi voksne sliter med å leve som vi prediker.

I Sør-Trøndelag er det bare 19 prosent av de voksne som bruker refleks i trafikken, og det er et skremmende tall når man vet hvor stor sjanse det for å bli involvert i en alvorlig ulykke dersom man lar refleksen bli liggende hjemme i en skuff.

Denne uka gjennomførte Oppdal kommune og Trygg Trafikk en reflekskveld for alle kommunens 3.-klassinger, og kanskje enda viktigere, for 3.-klassingenes foreldre.

Knut Ove Børseth satte nok en liten støkk i de voksne da han spilte av videofilmen som viste forskjellen for både bilist og fotgjenger med og uten refleks – her er det snakk om noen få sekunders forskjell mellom liv og død.

Og det var nok noen av de voksne som tenkte sitt da han etterpå utpekte samtlige 3.-klassinger til reflekspoliti i Oppdal. Barna tar slike oppgaver på alvor, så det vil ikke være mange voksne som slipper unna i dagene og ukene som kommer.

Trygg Trafikk bruker samme strategi som myndighetene når det gjelder kildesortering og brannvesenet når det gjelder å skifte batteri i røykvarslerne; få barna engasjert, så følger de voksne etter.

- Nå har lensmannen i Oppdal fått 77 ekstra politifolk, sa Børseth til skoleelevene, og ut fra den umiddelbare reaksjonen hos ungene så er det en iherdig politistyrke som vil være på jobb.

Harald Eggen fra Nettbuss var også til stede og forklarte viktigheten av bruk av refleks og bilbelte, og etterpå ble foreldre og elever tatt med på busstur i mørket.

Formålet med bussturen var å vise hvor stor forskjell det er mellom det å oppdage noen langs veien som bruker refleks og noen som ikke gjør det. Folkehelsekoordinator Vigdis Thun i Oppdal kommune var selv med som markør – uten refleks, men det gikk heldigvis bra.

- Vi hadde flere markører uten refleks og de ble helt usynlig for passasjerene. Barna fikk se at de måtte komme ganske nære for å kunne se noen uten refleks og med litt fart blir man helt usynlig.

En buss kjørte nesten forbi en person som sto i veigrøfta uten at de registrerte at det var noen der og da kjørte de veldig sakte og speidet etter folk. Vi viste fram forskjellen på refleks vest og annen type reflekser. Det var helt klart refleksvesten som er mest synlig, så kommer refleksbånd, deretter refleks som dingler.

Vi så også at det er mer utfordrende å oppdage mørk kledde folk med refleks enn de som har lyse klær. Deretter så vi at dersom to mennesker går sammen med ulik type refleks blir man mye mer oppmerksom på den som vises best, den må derfor gå ytterst, forteller Thun.