Tirsdag denne uken var proffe flygere med droner med stor rekkevidde i sving på Kvikne i Hedmark. I Findmysheeps lokaler på gamle Ulset handel, ble det test og demonstrasjon av utstyr som kan føre tilsyn og ettersøk av dyr ved hjelp av droner med termisk kamera(flir) og optisk zoom kamera.

Dronene gir GPS koordinater som skal være til hjelp for sauebonden.

Arnstein Solem i "Findmysheep" på Kvikne forteller om et system som gjør det enklere å finne frem til dyr i fjellet.

– Dronekameraet viser frem bilder på mobilen eller datamaskinen, noe som gjør det enklere å finne frem til dyrene i fjellet. I dag har vi fløyet over beiteområder nede i dalen med varmesøkende utstyr. Dette systemet benyttes når man leter etter mennesker, men kan også utmerket brukes på husdyr, forteller han.

Effektivt

I stedet for å bruke en hel arbeidsdag på leting, mange ganger i ulendt terreng, gjør dronene det mulig å få bilder av dyr som har sporing i løpet av et kvarter.

– Dette er det vi kaller ekstragjeteren. Bilder fra lufta finner også dyr som ikke har sporing, noe som er særdeles tidsbesparende. I tillegg kan også systemet lokalisere rovdyr, slik at skadde husdyr kan tas hånd om raskest mulig, sier Solem.

Innovativt

I Rendalen er det i sommer brukt mye penger på konvensjonell jakt etter ulv. I løpet av jaktperioden ble en av tre ulv lokalisert og felt, noe som viser at denne formen for uttak av skadedyr er lite effektivt.

– Vi ønsker ikke å ha rovdyrfokus på det vi holder på med, men det kan være til hjelp for å finne skadedyret fra luften. Vi vil ikke bruke dette systemet til jakt, men til skadefelling, presiserer Solem.

I "Findmysheep" sine lokaler på Kvikne, ble det vist og presentert nytt droneutstyr. Blant annet langdistanse-droner som kommer i drift fra 2017, og som har en rekkevidde opptil hele 500 km. Droneboks, autonome tilsynsdroner og integrering av droneteknologi med findmysheep's sporings-teknologier for husdyr, ble også vist frem på Kvikne.

Togpåkjørsel

Adresseavisen skrev denne uken om søskenparet Marit og Halvor Mjøen på Kvikne som utviklet sauebjølla "Findmysheep" etter at de opplevde store tap på sauebestanden sin. Etter at sauene ble utstyrt med GPS-bjelle, ble tapet betydelig redusert. Teknologien fra den opprinnelige sauebjella "Findmysheep", utviklet på Kvikne, er hvert vert benyttet til både storfe, reinsdyr, kameler i ørkenen i Midtøsten og elefanter på savannen i Afrika.

Adressa skriver videre at hadde dette hjelpemiddelet vært tatt i bruk ved Rørosbanen, hadde helgas dyretragedie, der 46 rein ble påkjørt av toget, fort kunne vært unngått.