Norsk Juleindeks fra MatPrat har undersøkt om det faktisk er slik at «alle» har en såkalt hjemmelaget pakkekalender. På spørsmål om man har hjemmelaget pakkekalender eller julekalender kjøpt i butikk så er det faktisk flere som sier de har kjøpekalender enn hjemmelagd pakkekalender.

19 prosent oppgir at de har hjemmelaget pakkekalender, 28 prosent legger kortene på bordet og innrømmer kjøpekalender, mens 11 prosent faller i kategorien ja begge deler – både kjøpekalender og hjemmelaget kalender.

– Her ser vi klart og tydelig at de fleste faktisk ikke har hjemmelaget pakkekalender, så det er ingen grunn til å føle på presset. Senk skuldrene og nyt førjulstiden enten du går for hjemmelaget kalender eller kjøpekalender. Det er faktisk hele 42 prosent som ikke har julekalender i det hele tatt, sier Siv Iren Moe, kommunikasjonskonsulent i MatPrat

De eldste dropper julekalenderen

Ser man nærmere på tallene så er det i den eldste aldersgruppen flest svarer at de ikke har julekalender. 63 prosent av de over 60 år sier at de ikke har julekalender i det hele tatt.

– Faktisk er det kun 7 prosent av de over 60 som har pakkekalender. Høyest andel finner vi i aldersgruppen for småbarnsforeldre. Her svarer 7 av 10 at de har en eller annen form for julekalender. Dette er også den gruppen som har høyest grad av julestemning om dagen. Det kan godt tenkes det er en sammenheng mellom julestemning og det å forberede julekalendere, fortsetter Moe.

Den landsdelen hvor flest har kalender, er Midt-Norge (68 prosent), tett fulgt av Nord-Norge (67 prosent). I Oslo er det kun litt over halvparten som har julekalender.

Advent øker julestemningen

Selv om du ikke kan åpne første luke i julekalenderen helt ennå, så var det første søndag i advent i går. Det har tydelig påvirket julestemningen i landet. Det er nå 46 prosent julestemning i Norge, noe som er en markant økning fra målingene før helgen.

Det er Vestlandet og Midt-Norge som leder an, med henholdsvis 57 prosent og 56 prosent, med Sørlandet og Østlandet som lavest – begge med 39 prosent.

–  Vi nærmer oss halve befolkningen i julestemning. Det er slettes Ikke dårlig når vi fremdeles skriver november. Det blir spennende å se når vi bryter 50 prosent – grensen. Kanskje det allerede skjer i morgen? avslutter Siv Iren Moe fra Matprat.