Rennebu kommune sliter hardt for å komme i balanse med neste års budsjett.

Rådmannens forslag om å legge ned skolene på Voll og Innset for å oppnå budsjettbalanse har skapt sterke reaksjoner i kretsene.

Med påfølgende harde beskyldninger både i folkemøter og i leserinnlegg.

Kommunestyret i Rennebu skulle etter planen avholde ordinært møte 17. november. På grunn av for få saker, ble dette møtet avlyst.

Avtalte internt møte

Etter tips Opdalingen har fått inn, ble det likevel avholdt et møte for kommunestyrepolitikerne noen dager senere i forbindelse med de økonomiske rammene, med bakgrunn i den pågående skoledebatten i kommunen.

Dette uten at møtet var kunngjort på ordinær måte i forkant, og uten at verken presse eller offentligheten på annen måte er blitt invitert og blitt gjort oppmerksom på møtet.

Rennbygg som har kontaktet Opdalingen reagerer sterkt på at kommunestyret har avholdt et lukket møte med tema rundt kommunebudsjettet og nedleggelse av skoler. "Hva er det de ikke vil vi skal vite?" spør en innringer.

Ola Øie forteller til Opdalingen at det var kommunestyret som selv tok initiativ til informasjonsmøtet.

–Økonomiansvarlig informerte oss om budsjettet i forbindelse med skolestrukturen. Budsjettet skal vedtas med noen rammer, som vi skal behandle i det endelige budsjettmøtet 10. januar i kommunestyret, sier han.

- Har dere noe å skjule når pressen ikke blir informert om dette informasjonsmøtet?

–Dette var ikke noe fast møte, og det var heller ikke et lukket møte. Det var sendt ut invitasjon til kommunestyret med varamedlemmer, siden det ikke ble noe kommunestyremøte. Det er ikke snakk om hemmelighold fra vår side, sier Øie.

Del av budsjettprosessen?

Sivilombudsmannen har hatt tilsvarende saker til behandling.

Nes kommune avholdt tidligere lukkede "informasjonsmøter" med politikerne i forbindelse med budsjettarbeidet i kommunen. Saken i Nes kommune var litt annerledes, der budjettseminarene med politikerne ble avholdt før kommunen hadde påbegynt sin budsjettforberedelse.

I Rennebus tilfelle foreligger rådmannens forslag til budsjett når kommunestyret avholder sitt interne "infomasjonsmøte" med kommuneadministrasjonen.

Etter klage fra Avisen Raumnes konkluderer Sivilombudsmannen likevel med at det er "hensikten med møtene og de folkevalgtes faktiske mulighet til å drøfte de aktuelle problemstillingene og komme med innspill til administrasjonens videre arbeid, som veide tyngst i vurderingen. Etter dette er det vanskelig å se at ikke budsjettseminarene var en del av den politiske budsjettprosessen slik at de skulle vært underlagt saksbehandlingsreglene i kommunelovens § 6, herunder bestemmelsen om møteoffentlighet i § 31."