Under onsdagens kommunestyremøte i Oppdal kommune orienterte Stein Kjartan Vik og Olav Skjøtskift om planene for å etablere et landbasert oppdrettsanlegg for fjellørret.

Selskapet Oppdal Fjellmat & Fjellfisk AS startet planene i 2015. Anlegget på rundt 100 dekar skal ligge ved Skoremsbrua ved laksevassdraget Driva i Oppdal, og vil ha en kostnad på 460-470 millioner kroner.

- Vi håper å starte byggingen av anlegget våren 2018. Allerede neste høst håper vi å komme i gang med tomteplanlegging, forteller Vik, som er styreleder i selskapet.

Med seg på laget har de to oppdalingene SalMar-sjef og stjørdaling Bjørn Hembre. Han står bak verdens største oppdrettsanlegg på Senja.

- Det å ha med seg Hembre i prosjektet er en stor fordel for oss, skryter Vik.

Vil sysselsette 50 årsverk

Ifølge gründerne vil oppdrettsanlegget sysselsette cirka 50 årsverk ved full produksjon. Går alt etter planen vil slaktingen av fisk være i gang i 2020.

- Veldig mange av stillingene vil være heltidsstillinger. Vi skal ikke ansette folk over en lav sko, men folk må vi ha. Dette vil ikke være sesongbasert drift. Vi vil produsere jevnt volum ukentlig gjennom hele året, forklarer styrelederen.

I arbeidsstokken vil de også trenge 13-14 høyt kvalifiserte personer med spesiell fagbakgrunn.

- Det er ikke sikkert vi finner kvalifiserte personer i distriktet vårt. Dette vil føre til økt tilflytting til Oppdal, sier han.

Oppdalsfisk til New York og Tokyo

Det legges opp til en årlig produksjon på 3250 tonn. Selskapet vil tilby to typer produkt; rundfisk og filet av sjøørret. Det meste av fisken vil eksporteres til utlandet.

- Vi skal selge fisken til utvalgte segment som er vant til å betale for premium fisk. Derfor må vi i hovedsak se mot Asia, Amerika, Midtøsten og Afrika. Det skal gå historier om oppdalsfisken på restauranter i New York og på sushirestauranter i Tokyo, forteller Vik.

Med oppdretsanlegget 400 meter fra E6, er det kort vei til trailere som kan frakte fisken til Gardermoen og eksporteres videre ut i verden.

Selskapet har vært i dialog med fylkesmennene og fylkeskommunene i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal for å kunne realisere prosjektet på Driva.