Torsdag 1. desember har blitt Røykvarslerens dag, dagen batterier byttes og røykvarslere skal testes i alle hjem. Mange boligbranner oppstår om vinteren, og desember er en av de verste månedene når det kommer til boligbranner og antall personer som omkommer i brann.

Alle boliger skal ha tilstrekkelig antall røykvarslere, alternativt et brannalarmanlegg. Har du en bolig over flere etasjer, skal det være minst én røykvarsler i hver etasje, og det må dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom. Det er boligeier som har ansvaret for å anskaffe og montere røykvarsler.

– Røykvarsleren er den viktigste tingen vi har i hjemmet. Man må ha nok røykvarslere som fungerer, så man tidlig får varsling og kommer seg i sikkerhet ved en eventuell brann, sier brannmester Eva Spilleth i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Spilleth anbefaler seriekoblede røykvarslere og at folk sjekker testknappen én gang i måneden. Batteriene bør man skifte minst én gang i året.

– Nå går vi inn i ei tid på året der det statistisk sett er mange branner. Vi fyrer mer og tenner masse levende lys, forteller hun.

Brannmesteren råder folk til å slå av alle lyslenker på nattetid.

– Har man en løs adventsstake stående på, kan også katten eller hunden lett rive dem ned, sier Spilleth.

Det er også viktig at røykvarsleren høres tydelig på oppholdsrom og soverom.

– Små barn kan sove gjennom natta uten å høre den. Mennesker med nedsatt hørsel kan også ha problemer med å legge mer til lyden, forklarer brannmesteren.

Det finnes røykvarslere som varsler via lyssignal og /eller en vibrerende plate under hodeputen. Ta kontakt med hjelpemiddelsentralen i kommunen for mer informasjon.