Over 80 personer møtte opp da Oppdal kommune i samarbeid med Oppdal Næringsforening arrangerte temadagen «Vil du dele stien med andre?» på Skifer Hotel torsdag. Blant deltakerne var grunneiere, bønder, syklister, politikere og andre som har interesse av å lære mer om allemannsretten, friluftsloven og flerbruk i utmark.

– Det kom mye mer folk enn vi forventet. Det er tydelig at det er stort engasjement rundt temaet i Oppdal, sier enhetsleder for plan og forvaltning i Oppdal kommune, Ane Hoel.

Bakgrunnen for temadagen var at kommunen ser en økt bruk av utmarka i Oppdal.

– Det siste året har vi mottatt mange henvendelser fra grunneiere, syklister og turgåere. Vi har ikke kommet dit at vi har mange konflikter, men vi vil forebygge eventuelle konflikter, forteller Hoel.

– Stisykling et hett tema

Mange personer med ulike interesser bruker utmarka i Oppdal. Opdalingen skrev tidligere i år om syklister som tilrettela for sykling på en gammel sti i Trollheimen. Dette skapte reaksjoner blant flere, som mente de gjorde for store inngrep i naturen.

Jurist Marianne Reusch ledet fagdagen. Hun står bak nettstedet allemannsretten.no. Hun har de to siste ukene vært innom fem forskjellige fylker og holdt foredrag om allemannsrett og friluftsjuss. Hun kan fortelle at det ikke bare er i Oppdal det oppstår konflikter i naturen.

– Diskusjonen rundt sykkelstier er det heteste temaet over hele landet. Sykling i utmark har eksplodert de siste årene, sier juristen.

Friluftsloven er gammel

Friluftsloven ble vedtatt allerede i 1957. På den tiden fantes det ikke gir på syklene, og derfor syklet nesten ingen i terrenget.

– Utstyret har endret seg. Jussen følger ikke den teknologiske utviklingen, og man kan diskutere om lovene vi har i dag er gode nok, forklarer Reusch.

Ifølge juristen har nesten alle lover vi kjenner i dag, blitt vedtatt etter friluftsloven. Plan- og bygningsloven var for eksempel ikke påtenkt da friluftsloven kom.

– Foreløpig er det ingen endringer i friluftsloven, men det er forslag på gang for å endre den, forteller Reusch.

Viktig med samhandling

Oppdalsordfører Kirsti Welander var også tilstede på temadagen. På talerstolen påpekte hun hvor viktig samhandling er når man tilrettelegger for bruk av utmark.

– Jeg håper at vi gjennom denne dagen kan komme nærmere løsninger, så det ikke oppstår konflikter mellom kryssende interesser. Vi i kommunen vil gjerne bidra til å lage sti- og løypeplaner, sier Welander.