I onsdagens kommunestyremøte fikk kommunestyret i Oppdal forelagt en revidert utgave av kommunens risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS).

Temaene i analysen som er analysert er liv og helse, ulykker og katastrofer, terror og kriminalitet, klima og natur og systemsvikt og svikt i infrastruktur.

Tverrfaglig arbeidsgruppe

ROS-analysen er gjennomført av en tverrfaglig sammensatt arbeidsgruppe bestående av blant annet lensmann, brannmester, fagansvarlige innen folkehelse og miljø og tekniske tjenester i kommunen.

I ROS-rapporten har arbeidsgruppa i oppsummeringen av analysen sett på hendelser med høy risiko og stor sannsynlighet, og vurdert disse ut i fra risiko- og skadereduserende tiltak.

Hendelser med høy risiko er i hovedsak innenfor temagruppen liv og helse, samt ulykker og katastrofer, men også på områder som gjelder infrastruktur.

Bra nødnett, men med noen svakheter

Arbeidsgruppa viser til viktigheten av kommunikasjon og nødsamband for å kunne redusere skadeomfang ved ulykker og katastrofer.

Det nye digitale nødnettet har i følge arbeidsgruppa ført til at forutsetningene for god kommunikasjon ved kriseledelse og under redningsoperasjoner er vesentlig forbedet.

Tidligere har det vært store problemer med samband flere steder i kommunen, ikke minst i Drivdalen. Nå viser arbeidsgruppa til at tester som er gjort viser gode resultater også langs jernbanestrekningen i Drivdalen. Med unntak av de lengste tunnelene, der det vil kreves en forsterker ved tunnelinnslaget.

Kun deler av Østfjellene har dårlig dekning via det nye nødnettet viser tester som er utført så langt.

Som Opdalingen tidligere har omtalt, er det også svakheter med nødnettet innendørs i bygg, noe som kan skape kritiske situasjoner med tanke på utkalling av mannskap.

Nødvendige tiltak

Arbeidsgruppa har prioritert flere tiltak som de ønsker skal innarbeides i kommunens handlingsprogram:

  • Øvelser og dialog mellom kommunen, nødetatene og lokale redningsressurser for å skape felles forståelse for utfordringene.

  • Kontroll, videreutvikling og kvalitetssikring av digitalt nødnett, spesielt i Drivdalen.

  • Kartlegge og melde behov for bedre mobildekning.

  • Sikre kommunens strømtilførsel ved eget strømaggregat ved Rådhuset.

  • Flomsikring av Oppdal sentrum.

  • Utrede muligheter for varsling av kriser (SMS og annen varsling).

  • Etablere ny brannstasjon med mulighet for høydeberedskap og framtidig samlokalisering med andre redningsressurser.

Hendelser med stor sannsynlighet og / eller høy faregrad er i hovedsak trafikkulykker, alvorlige branner, ulykker med jernbane og luftsport, epedemier og næringsmiddelbårne sykdommer samt ulykker med farlig gods og kjemikalier.