21. desember får Opdalingen «ny» redaktør. Og store deler av staben blir «skiftet» ut. Denne onsdagen er det nemlig ungdommen i Oppdal og Rennebu som tar over Opdalingen, voksne vil rett og slett ikke ha adgang. I alle ikke dersom ungdommene ikke vil.

Redaktør Tore Aasheim gir fra seg redaktørmakten, men det synes han bare er spennende.

– Hvordan kom dere på ideen til prosjektet?

– Ideen kom etter årets høstmøte i Norsk redaktørforening. Der var redaktører fra hele landet samlet og vi diskutere flere viktig ting, blant annet dette med forholdet til de unge leserne, forteller Aasheim.

Møte med prosjektleder for «Skam»

Med på møtet var også prosjektleder Marianne Furevold-Boland fra NRK som har jobbet med TV-serien Skam.

– Hun fortalte om hvordan NRK hadde jobbet i forkant av serien. Selv var jeg inne som fagkonsulent i forbindelse med andre sesong av ungdomsprogrammet «Trekant» på NRK, og har fra før veldig sansen for måten NRK jobber med forskjellige konsepter, sier Opdalingens redaktør.

Etter høstmøtet ble Aasheim også invitert med på et eget møte med Facebook, som for første gang møtte pressen i Norge. Her ble det fokusert mye på dette med dialog med brukerne.

– Slike faglig påfyll er veldig inspirerende, og da jeg kom tilbake til redaksjonen var ideen om en egen ungdomsavis der de unge skulle få bestemme innholdet født. I Opdalingen er vi etter hvert blitt vant til å hoppe på nye ideer og tenke nytt, så det tok ikke lang tid før vi var i gang med arbeidet, forteller han.

– De unge er framtidas lesere

– Hvorfor lar Opdalingen ungdommen ta ansvaret for hva som skal stå i avisa 21. desember?

– Vi i media har alt for lenge tatt de unge voksne for gitt, til tross for at de faktisk er framtidas lesere. Alt for ofte når vi skriver om ungdom så er det gjerne artikler som skriver «se så flinke de er» eller så er det «se så håpløse de er», det er liksom dem og oss. Når vi nå overlater avisa til ungdommen 21. desember er det for at de fritt og uten filter skal komme på banen med det de er opptatt av og synes er viktig, sier Aasheim.

Innspill fra elevene

Elevene har allerede kommet med innspill over hva de synes Opdalingen burde skrive om.

– Temaene som ungdommene har bedt oss ta opp i avisa er ikke så veldig forskjellige fra det vi trodde på forhånd. Vi har da smugtittet litt på Skam, forteller Aasheim og smiler.

–Det er likevel et par temaer som bør være en vekker for både oss i media og kanskje foreldre, ting som vi kanskje ikke tenker på er en utfordring, ting som ikke var noe stort tema når vi vokste opp, men som har dukket opp som utfordringer som dagens unge må forholde oss til. Disse temaene gleder vi oss i Opdalingen spesielt til å ta opp, legger han til.

– Hvilke signaler håper du at Opdalingen kan sende ut ved å slippe ungdommen til på denne måten?

– Først og fremst at Opdalingen er en avis for alle; også for de unge. Samtidig er vi overbevist om at det slett ikke bare er ungdommene som vil finne glede og nytte i å lese avisa 21. desember, er vi heldig så får vi fram saker som er av interesse for et større publikum, sier redaktøren.

Positive lærere

Lærerne Opdalingen har snakket med har vært svært positive til prosjektet.

– Lærerne som vi har snakket med har vært svært positive. Spesielt fordi vi i vår introduksjon til prosjektet har tatt opp temaer som det å være kritisk til kilder, sosiale medier og det å ha forbilder og idoler. Flere lærere har også kommet med innspill og tanker om hva vi bør skrive om fordi de også kjenner elevene godt og vet hva de er opptatt av.

– Jeg har også lyst til å nevne at vi har vært i en god dialog med kommunen, blant annet med helsesøstrene, som har kommet med gode innspill, fortsetter Aasheim.

– Hvem tror du kommer til å bli mest overrasket over innholdet i avisa?

– Foreldrene til de unge, svarer Aasheim kjapt.

Er du mellom 16 og 20 år og har lyst til å komme med innspill og tips til ungdomsavisa 21. desember? Send en epost til redaksjon@opdalingen.no eller ring eller send SMS til vår tipstelefon 992 75 900.

Følg Opdalingen på Snap (opdalingensnap) og bli oppdatert om prosjektet helt fram til avisa kommer ut.