Dale Maskin har de siste tre årene hatt ansvar for å tråkke opp løypene i Oppdal. De er innleid som sjåfører og det er Snøhetta Drift som eier tråkkemaskinene. Å tråkke opp skiløyper i Oppdal er en sysselsetting i tillegg til den ordinære driften, som er primært gravemaskinvirksomhet.

– Dette er en sysselsetting om vinteren, slik at vi kan holde mannskapet i drift når det er roligere på gravefronten, forteller maskinfører Erik Dale til Opdalingen.

Han mottar ukens blomst på vegne av resten av bedriften. Til sammen er de mellom sju-åtte personer som bytter på å tråkke løyper.

– Vi fikk en kanonstart på vinteren og vi fikk utvidet så mye vi klarte. Vi har en rimelig god såle mange plasser, men det værskiftet som kom tidligere i uken gjorde at det ble en brå slutt på, sier Dale.

Gode forhold i løypene

Til tross for det dårlige været, kan Dale fortelle at det det er gode forhold i løypene.

– Fra Skaret og opp i høyden er det veldig gode forhold. Men vi møtte stoppe ved Stølen, da mildværet hadde åpnet flere bekker, sier han.

Dale Maskin tråkker løyper i hele Oppdal, utenom i Storlidalen, hvor det er egen drift. Dale kan fortelle at de får utelukkende positive tilbakemeldinger på arbeidet de gjør.

– Det er sjeldent vi får høre noe negativt. Vi får en del spørsmål på hvorfor vi ikke har tråkket der og rundt hyttene til folk, men vi prøver å legge ut mest mulig informasjon på vår Facebook-side, med bilder og tekst, som skal være forklarende for folk på hvorfor vi ikke har tråkket på den løypa osv. I dag er det veldig kort responstid på når vi er ute, siden GPS-signalene fra tråkkemaskinen blir sendt rett til nettstedet skisporet.no, hvor siden oppdateres hyppig med hvor man kan gå på ski, sier han.

– Veldig trivelig

Dale forteller at de setter stor pris på å motta ukens blomst.

– For at vi skal levere gode produkter så er det viktig med god omtale, og det får vi gjennom dette for eksempel. Vi ønsker alltid å levere det beste til skientusiastene, sier han.

Tråkkingen av løyper skjer som oftest om natten/tidlig morgen.

– Løypene skal i utgangspunktet være ferdig tråkket om morgenen. I helga var det ekstra morsomt å sitte i tråkkemaskinen, siden det var drømmeforhold i løypene, sier han.

Selv om det er noe usikkert med været framover, lover Dale at enkelte løyper blir tråkket.

– Kåsen tråkkes hver dag, i tillegg til at det tråkkes mandag, onsdag, fredag og i helgene på Skaret. Om det er forhold til det, så blir det tråkket hver dag i jula, sier han.

Dale forteller at sesongen varer vanligvis fra jul og ut påska.

– I år er påska ganske sen, så det kan bli en lang vinter, sier han med et smil om munnen.