Onsdag avsluttet Kjetil Skogrand i Gjensidige Oppdal-Rennebu og Norval Veland i Gjensidigestiftelsen runden med utdeling av gavemidler til ulike aktører i Oppdal.

Etter å ha delt ut 123.000 kroner til Oppdal Skateklubb og skateparken og 34.500 kroner til Lønset Idrettslag og ny gapahuk, var det Oppdal demensforening sin tur til å bli overrasket.

På vegne av Gjensidigestiftelsen overrakte Norvald Veland 300.000 kroner til Oppdal demensforening og deres investering av film- og trimproduktet Motiview.

- Jeg er helt målløs. Dette er helt fantastisk. Det er den beste julegaven vi kunne fått, sa en rørt leder i Oppdal demensforening, Sigrid Mesloe, da hun mottok gavesjekken.

Sykle til levende bilder fra Oppdal

Verktøyet Motiview gjør at brukeren ved hjelp av levende bilder og lyd kan dra på sykkeltur i kjente omgivelser og barndomsminner (se bilde nederst i artikkelen).

- De eldre kan sykle til bilder fra Gjevilvassdalen eller sentrale begivenheter som kongelige bryllup, forteller Mesloe.

Fysioterapeut og leder for medisinsk rehabilitering i Oppdal kommune, Ingvild Vikan, er kjempeglad for å ha fått på plass midler til prosjektet.

- Nå kan vi ta i bruk ny teknologi til trening og motivasjon til demente pasienter og andre pasienter, forteller Vikan.

Aktiviteten har stor gevinst både fysisk og psykisk. 70 helsesenter i Norge har allerede tatt i bruk syklene.

- Hensikten er å stimulere det mentale, men vi har også eksempler på at eldre har trent seg opp etter lårhalsbrudd., sier fysioterapeuten.

- Håper det blir et samlingspunkt

Prosjektet finansieres ikke gjennom kommunale midler, derfor er pengene svært nødvendig for å få realisert prosjektet.

- I utgangspunktet har vi tenkt å kjøpe inn fire sykler. Men det blir så mange som vi får råd til. Antallet får vi komme tilbake til, forteller Vikan.

Produktet består av en sykkel, en TV-skjerm og et stort filmbibliotek.

- Selv om bare en person kan ta i bruk sykkelen om gangen, håper vi at den kan bli et samlingspunkt, smiler hun.