Harriet Hestad er avdelingsleder i AktiMed Norge, en bedriftshelsetjeneste som arbeider for et helsefremmende arbeidsmiljø og tilbyr helseløsninger til bedrifter over hele landet. I tillegg arrangerer hun treningsopplegg for grupper rundt om i hele landet.

Harriet og mannen, tidligere sjef for Oppdalsbanken Espen Eriksen, bodde i Oppdal, men på grunn av karrieremuligheter flyttet paret med hele familien til Trondheim.

Harriet sier at det er stor forskjell på å bo i Oppdal og på Byåsen i Trondheim, og hun forteller at hun savner Oppdal. Familien har slett ikke gitt slipp på fjellbygda, de har kjøpt seg en leilighet som gjør at så snart de får muligheten går turen sørover til Oppdal.

Som profesjonell livsstilsveileder merker Harriet en markant økning i henvendelser fra privatpersoner og bedrifter når kalenderen skifter fra desember til januar.

- Det er litt sånn "nytt år og nye muligheter", det ligger et helt nytt år foran oss og mange ønsker å starte med blanke ark. Samtidig er det nok mange som har kost seg litt ekstra i jula og som har lyst til å komme tilbake til en sunnere hverdag.

- Hva er det viktigste for folk når de ønsker en ny start på året?

- De aller fleste er opptatt av helsa. Mange merker at de blir litt redusert med årene, noen kjenner at de kanskje har lagt på seg noen kilo for mye, og så tenker mange at dersom jeg ikke gjør noe nå så bærer det galt av sted. Man blir liksom litt stivere og svakere med alderen og mange ønsker å gjøre noe med det?

- Hva er det viktigste man må tenke på dersom man ønsker å gjøre noe med sin egen livsstil?

- Det aller viktigste er å sette seg realistiske mål. Det gjelder å planlegge og sørge for at målet er innen rekkevidde. Og så er det viktig å tenke på at planene man setter opp er like viktige som for eksempel møteavtaler på jobben. Du inngår en avtale med deg selv og den må du holde for å lykkes.

- Hva gjør man for å unngå tidsklemma?

- Vi har alle like mye tid til rådighet. Det gjelder bare å prioritere riktig. Mange undervurderer viktigheten av en halvtimes aktivitet. Du må bestemme deg for at dette er viktig for deg og da må man bare finne tid.

- Apropos tid, de fleste vil vel at man skal se resultater rimelig fort?

- Ja, og det er også viktig at man har tålmodighet. Det er ingen vits å trene hver dag for å få hurtigere resultat. Det gjelder å holde seg til planen og være innforstått at endringene ikke skjer over natta – her kan det gå flere uker før man merker store endringer.

- Hva med dem som egentlig ikke liker å trene?

- Det er viktig at man motiverer seg selv. Man skal gjøre noe man har lyst til. Noen liker å gå, andre vil jogge, mens noen andre igjen vil trene i treningsstudio eller sykle. Det er ingenting som kommer av seg selv, det krever egeninnsats, og hemmeligheten da blir å finne ut hva man har lyst til å gjøre. Det er snakk om å være andpusten i cirka en halvtime hver dag – hva du blir andpusten av er mindre viktig; om det er å leke med ungene, trene hjemme på stuegulvet eller ta deg en tur ut.

Det kan være en god idé å finne seg en treningskompis eller en gjeng å trene sammen med. Ikke bare blir det en forventning til at du stiller opp og dermed vanskeligere å sluntre unna, når vi trener sammen med andre så tar vi også alltid i litt ekstra.

- Du markedsfører gjerne det å trene ute?

- Ja, det er viktig å understreke at alle treningsformer er like bra så lenge det fungerer for den som skal trene. For min del så gir det å trene ute en ekstra dimensjon. Man får frisk luft og gode naturopplevelser.

Naturen og spesielt fjellet er egentlig det perfekte treningsrommet. Du får opp pulsen og blir andpusten på vei opp, på fjellet møter du kanskje ulendt terreng som utfordrer de forskjellige muskelgruppene og på vei ned må du fokusere og kontrollere; alt sammen er veldig god trening.

- Nå har vi jo snakket mye om trening, hva med kostholdet?

- Kostholdet er kjempeviktig, og det er den riktige kombinasjonen av mer bevegelse og et bevisst kosthold som gir de beste resultatene. Ligg unna alt som ligner på slankepulver og kurer av alle slag. Jo da, man går ned i vekt, men når kuren er over så spretter man opp igjen – og slik jojo-slanking er virkelig ikke sunt for kroppen.

Det gjelder for kostholdet som med treningen, det gjelder å sette seg realistiske mål. Ikke gjør noe ekstremt som å kutte ut noe helt og holdent, det øker bare sjansen for at du sprekker. Det er også lov til å ta for eksempel en dag i uka der man spiser det man har lyst. Og det er også helt greit å belønne seg selv med noe godt etter en treningsøkt.

Planlegg, sett realistiske mål, ha tålmodighet og hold ut – belønningen er virkelig verdt innsatsen, forteller Harriet Hestad.