Innsetingene og de som sokner til Innset skole- og barnehage, er skuffet etter tirsdagens vedtak i kommunestyret. En ting er selve vedtaket, noe annet er politikernes arroganse overfor folket i grenda.

–Vi er veldig skuffet over at partiene så og si ikke nevnte Innset med ett eneste ord under debatten. Dette gjenspeiler nok holdningene til politikerne, sier Vemund Eithun på vegne av meget skuffede Innsetinger.

Døve ører

Eithun innser at saken om skolen og barnehagen er avgjort, men er sterkt kritisk med henhold til prosessen. Han føler at uansett hva som er kommet med av argumenter i saken, har falt for døve ører.

–De har sagt sitt, og viser at de ser helt bort fra alle signaler og alt det vi på Innset har bedt om. Nå er det ei gruppe som setter i gang arbeidet med å starte privat barnehage på Innset, sier han.

Vil til Oppdal

På Innset jobbes det også for ei grensejustering, noe som for så vidt er uavhengig av tirsdagens vedtak.

–Vi har vært gift med Rennebu i over 50 år, men den tilhørigheten vi burde hatt, har aldri kommet. Veldig mange signaliserer at de vil bli oppdalinger, uten at en kan bruke skolenedleggelsen som årsak, så grensejusteringssaken hadde nok kommet uansett, sier Eithun.

Eithun fremhever fem hovedpunkt som viser at Oppdal har mere å tilby Innset, enn det Rennebu kommune er i stand til. Det de ser, er at situasjonen er slik at i Rennebu, begynner disse funksjonene å falle bort, en etter en. Kort sagt, Eithun og mange med han, føler at Rennebu utarmes, og at disse prosessene bare går en vei.

–Nærhet til skole og barnehage, nærhet til politi, nærhet til brann og redning og nærhet til legevakt er funksjoner som forsvinner. I tillegg ser vi på å kommunens evne til å kunne opprettholde en forsvarlig eldreomsorg. Det aller viktigste er kanskje at vi bor to timer unna legevakta, men lensmannskontoret på Berkåk blir fjernet, og nå fjerner de også nærskolene, sier han.

Underskriftskampanje

Historisk sett har rennbyggen som bor lengst sør i kommunen, alltid reist til Oppdal for å handle. I tillegg til det brede tilbudet handelsnæringen i Oppdal kan tilby, fremhever Eithun kulturtilbudet.

–Oppdal har et godt utbygd kulturelt miljø, med kulturhuset, kinoen og svømmebassenget. Ja, det er naturlig for oss å trekke mot nabokommunen, sier han.

Det jobbes nå med å samle inn underskrifter i tillegg til å samle inn materiale i forhold til å få på plass et forslag til grensejustering.

–Vi har fått telefoner fra Ulsberg, Gisnåsen og Havdal, og vi er i kontakt med folk på Nerskogen. Forslaget om justering av grensene, vil bli sendt til Fylkesmannen, som så vil ta saken videre og kontakte de respektive kommunene. Fylkesmannen har tidligere antydet at dette ikke er noen umulighet. At forslaget kommer midt inne i kommunereformen, forenkler også prosessen, tror Eithun.