Forrige uke sikret Høyre, Frp, KrF og Sp på Stortinget sikret flertall for å videreføre pelsdyrnæringen i Norge.

Forslaget om avvikling av næringen ble som ventet nedstemt i næringskomiteen med 59 mot 43 stemmer. Arbeiderpartiet, SV, Venstre og MDG stemte for avvikling.

–Jeg er svært glad for at et flertall i Stortinget har vedtatt rammer for en bærekraftig utvikling av pelsdyrnæringen. Jeg håper at man med denne meldingen legger grunnlaget for en bedre dyrevelferd og samtidig legger til rette for økonomisk bærekraft og forutsigbarhet, sier stortingsrepresentant Torhild Aarbergsbotten (H) til Opdalingen.

–Tydelige signaler

Politikeren har ved flere anledninger besøkt pelsdyrbøndene i Oppdal, og tidligere uttalt at man ikke kan ha kollektiv avstraffelse av en hel næring.

–Det stilles strenge krav til dyrevelferd, og innskjerpingene i meldingen gir klare og tydelige signaler til næringen om hvor tungt Stortinget vektlegger at dyrene skal ha det best mulig, forteller hun.

Forbud mot gruppehold av mink

Samtidig med avstemmingen gikk Stortinget også inn for tiltak som skal styrke dyrevelferden. Partiene som stemte for videreføring, har dessuten bedt regjeringen utforme et regelverk om et generelt forbud mot gruppehold av mink.

–Det åpnes opp for at dyreholdere som kan dokumentere god dyrevelferd, får tillatelse til å fortsette med gruppehold av mink. På den måten gir vi gulrøtter som stimulerer til å ta godt vare på dyrene sine. En ordning som bør fremstå som et forbilde for hvordan vi kan stimulere til god dyrevelferd også i andre dyrehold, mener Aarbergsbotten.

Meldingen gjør også at det fortsatt skal være lov til å fiksere dyr under undersøkelser og behandlinger som for eksempel inseminering.

–Det er tillatt i alle andre dyrehold, og gir mindre stress for både dyr og bruker. Det er også et tiltak som styrker dyrevelferden, sier Aarbergsbotten, som tidligere har vært privatpraktiserende veterinær.

Hun håper at debatten om pelsdyrmeldingen viser veien videre for økt fokus på dyrevelferd hos alle dyrearter.

–Norge skal fortsatt være best i verden når det gjelder minst mulig sykdom og skader, og at dyrene skal ha det så bra som mulig, sier stortingsrepresentanten.