Det syder og koker på Innset og Ulsberg etter at kommunestyret vedtok å legge ned skolene på Innset og Voll.

- Vår skole var ikke engang med i debatten, den ble lagt ned uten noen diskusjon, uttaler Sveinung Eithun til Opdalingen.

Eithun og flere andre går nå i bresjen for noe som nesten må betegnes som et folkeopprør i denne delen av Rennebu kommune.

95 prosent av innbyggerne har skrevet under på at de ønsker å bli en del av Oppdal kommune. Det er ikke snakk om å få i gang en ny debatt om en sammenslåing av Oppdal og Rennebu, her er det kun snakk om en justering av kommunegrensen.

Vil ikke tvinge noen

- Vi har rett og slett bare fått nok, forteller Eithun, som mener at Innset egentlig aldri har blitt en fullverdig del av Rennebu etter at grenda ble overført fra Kvikne til Rennebu for 50 år siden.

- Ville det ikke vært bedre å ha fått med hele Rennebu inn i Oppdal kommune?

- Vel, 70 prosent av kommunens innbyggere stemte jo imot en sammenslåing, og jeg synes ikke det er noen god idé å tvinge folk, forklarer Eithun.

Han mener Innset som en del av Oppdal kan være med å bygge en sterk fjellregion sør i fylket.

Kim M. Botnan har også vært aktivt med i arbeidet med underskriftskampanjen. Han håper og tror at en overgang til Oppdal vil være positivt for Ulsberg og Innset.

- Nok er nok. Vi føler oss rett og slett motarbeidet av Rennebu kommune og vil heller til en kommune som ser ut til å satse seriøst på for eksempel næringslivet. Se bare hva Oppdal gjør med planene om et oppdrettsanlegg. For det første tør kommunen å satse på noe nytt og for det andre så skal jo ikke dette anlegget ligge i sentrum av kommunen, men ute i Drivdalen.

Botnan er skuffet over at man ikke fra kommunens side var tydelig på hvilke konsekvenser det ville få dersom det ikke ble en sammenslåing med Oppdal.

- Jeg tror flere ville ha stemt for en sammenslåing dersom man visste at man ville miste to skoler som en konsekvens av et "nei", sier Botnan til Opdalingen.

- Mange påpekte at Oppdal ville overkjøre lille Rennebu ved en sammenslåing, hvordan blir det nå dersom bare en del av Rennebu blir en del av Oppdal?

- Det der tror jeg mest er bare snakk. Jeg har mange kompiser i Oppdal og grenda har ofte samarbeidet inn mot Oppdal, så denne såkalte kranglingen tror jeg er mest sånn vennskapelig erting, tror Botnan, som også stemte for en sammenslåing under folkeavstemningen.

Ingen ny reform

Det understrekes fra dem som driver kampanjen at det ikke er snakk om en ny kommunereformdiskusjon.

- Vi føler oss stemoderlig behandlet og tenker at det nå er på tide å tenke på oss selv. Vi vet at det har vært en underskriftskampanje på Havdal og at det er snakk om noe lignende på Nerskogen. Vi jobber nå først og fremst med oss selv, og så får andre ta ansvar for hva de ønsker å gjøre, forteller Botnan.

- Ingen må tro at dette er noe vi gjør fordi vi har lyst, påpeker Sveinung Eithun.

- Men det er grenser for hva vi kan bidra med av lokale penger og dugnad, arbeidsinnsats og positiv innstilling uten at vi får noe tilbake. Da er det heller bedre å bli en del av Oppdal.

Initiativtakerne håper å ha vært i kontakt med alle i grenda innen utgangen av uka. Når alle underskriftene er samlet inn vil de bli vedlagt en offisiell henvendelse til Fylkesmannen der man ber om at kommunegrensen flyttes slik at Innset og Ulsberg blir en del av Oppdal.