Heine Halseth (14) er elev på 9. trinn ved Oppdal ungdomsskole. Forrige uke hadde elevene utplassering, og Heine tok sjansen og meldte seg som slave for et lokalt snekkerfirma. Her var han med å sette opp ei hytte på Nerskogen, og fikk virkelig prøvd seg i praktisk arbeid.

Til tross for at han må tidligere opp om morgenen enn vanlig, og til tross for noen tunge tak, trives Heine som plommen i egget sammen med bas Robert Krogstad, og medslave Christian Ilvang.

– Kroppsarbeid gjør i hvert fall noe med matlysten. Arbeidet gjør at en blir mere sliten etter arbeidsdagen, og da legger man seg også tidligere og sover bedre, sier Heine mellom munnfullene.

Allsidighet beskriver arbeidsdagen

Matpakka er nemlig dobbelt så stor som vanlig, og vel så det. Så trengs det også påfyll av energi om skal holde følge med kollegaene. For ordens skyld er det kanskje verdt å nevne at Heine slett ikke bare ble satt til å utføre møkkajobbene. Allsidighet er heller en passende beskrivelse på arbeidsdagen, og Heine la både tak, lærte å bruke ymse verktøy og blandet betong.

I Myrslettet Hyttegrend holder karene på å sette opp et nokså utradisjonelt fritidsbygg, som kan vende tankene tilbake til trønderlåner og gamle høyluer. Uansett utforming må jobben gjøres, og når det skal støpes gulv, må man ha mørtel, eller tynnavretting, som det visstnok heter i dette tilfellet. Og hvem tror dere måtte bære inn 1200 kg av stoffet i form av 20 kilos sekker?

– Da var jeg sliten da, sier Heine.

– Jeg synes dette er artig, men tenker også litt på ambulanse- eller politiutdannelse. Jeg trives godt som snekker, så hvem vet, sier han og gir seg i kast med nok en brødskive.