I torsdagens kommunestyremøte i Rennebu vil representantene behandle kun en sak, men det er da heller ikke en hvilken som helst sak. I sak 1/17, vil nemlig krav om legalitetskontroll etter kommmunelovens paragraf 59 bli behandlet.

Fem kommunestyrerepresentanter, Senterpartiets Knut Hårstad, Siv Remetun Lånke og vararepresentanten Tormod Herre, samt Per Arild Thorsen og Rune Skjolden fra Kristelig folkeparti, mener at vedtakene om bruksplan for skolene og barnehagene i Rennebu (sak 67/16) og forslaget om nedleggelse av Voll skole og Innset skole- og barnehage (sak 68/16), ikke er lovlig fattet.

Representantene mener at hele saksprosessen må settes under lupen i forhold til om vedtaket er fattet på gyldig grunnlag og konkluderer med at gråsoner og direkte saksbehandlingsfeil i saken(e), har påvirket utfallet. De ber derfor om at Fylkesmannen vurderer legaliteten rundt vedtakene som er gjort.

I brevet til kommunestyret, kritiserer de fem representantene blant annet rådmannen for at sakene ble lagt frem med en høringsfrist på kun 24 dager, mot anbefalt to måneder. Videre stilles det spørsmål om nedleggelsen av to skoler og en barnehage kan behandles som en sak.

- At dette ble samlet som en sak til kommunestyret, fratok langt på vei representantene til å vurdere de tre virksomhetene hver for seg. Vedtaket om å samle alle elvene på Berkåk, er også et brudd på strategier i de vedtatte planer som Rennebu kommune har utarbeidet, skriver de i brevet til kommunestyret.

I brevet konkluderer representantene med at dokumentasjon viser mange gråsoner og at sakene ikke var tilstrekkelig utredet og opplyst før vedtak ble fattet, og henviser til Grunnlovens paragraf 100.

- Undertegnede medlemmer av Rennebu kommunestyre er derfor av den oppfatning at vedtakene i sak 67/16 og 68/16 ikke er blitt til på lovlig måte. Kommunestyret vil, om dette stadfestes av fylkesmannen, etter vår vurdering, være forpliktet til å reversere budsjettendringen som ble vedtatt i sak 70/16., konkluderer de fem representantene fra Senterpartiet og Kristelig folkeparti.

Saksbehandler er ass.rådmann Lill Hemmingsen Bøe, og i sin innstilling i saken ber rådmannen om at kommunestyret opprettholder vedtakene i sak 67/16, 68/16 og 70/16. Klagen oversendes Fylkesmannen for endelig avgjørelse.