De største brannårsakene i Norge skyldes tørrkoking og glemt stekeovn. På dagtid er eldre mennesker mest utsatt, mens det på kveld og natt er ungdommen som dominerer statistikken.

- Det er veldig fort gjort, konstaterer feier og utrykningsleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT), Geir Mellemseter.

Montering av komfyrvakt er enkel å utføre, og en sikker eliminering mot at det verste skal skje.  Siden 2011 er da også komfyrvakt påkrevd i alle nye boliger.

Onsdag banket Geir Mellemseter og feier Marius Solberg på døra til Mette Skjerve på Berkåk. De ble tatt vel i mot.

- Jeg setter pris på at dere kommer, sier 94 åringen med et smil, og slipper karene inn på kjøkkenet.

Man leser alt for ofte om husbranner, men tenker samtidig at det er noe som bare andre kommer ut for.

- Det er lett å tenke at det ikke skjer hos meg, men det gjør det jo, sier Mellemseter og får samtykkende nikk fra Skjerve.

Mens de lokale representantene fra Trøndelag brann- og redningstjeneste likevel er innom, sjekker de også røykvarslerne i eneboligen der den spreke damen fortsatt klarer seg alene.

Også nestleder helse og omsorg i Rennebu kommune, Helge Aalbu, var med denne dagen. Det er ikke tilfeldig.

Hjemmesykepleien i Rennebu er nemlig i ferd med å gjennomføre en runde med kartlegging av røykvarslere. I tillegg sjekkes blant annet rømningsveier, slukkeutstyr og åpenbare feil på det elektriske anlegget hos de som har hjemmehjelptjenester i Rennebu kommune.

- Sjekklista som benyttes av hjemmesykepleien og hjemmehjelpstjenesten registrerer dette hos alle som har disse tjenestene i Rennebu kommune. Kommunen har tett samarbeid med TBRT i dette arbeidet, både når det gjelder kursing av personell og oppfølging av registrerte avvik. Det bør også nevnes at Gjensidige gir bort gratis batterier til røykvarslerne, og det har de gjort i mange år, sier Aalbu.