Innbyggerinitiativet fra beboere i flere kretser i Rennebu har resultert i en søknad til fylkesmannen om grensejustering slik at Havdal, Gisnås, Ulsberg og Innset krets flyttes fra Rennebu til Oppdal.

Allerede i 1966 undertegnet rundt 80 prosent av innbyggerne på Innset et skriv til fylkesmannen der de uttrykte ønske om at Innset ble avgitt til Oppdal, og ikke til Rennebu, med bakgrunn i samarbeid og tilhørighet.

Den gang var argumentet at Rennebu trengte befolkningsøkningen mest.

I brevet fra initiativtakerne datert 26. januar i år, som er undertegnet av et stort flertall av innbyggerne i kretsene, viser de til at tilhørigheten fortsatt i dag er like sterk til Oppdal.

De viser til at disse kretsene har en geografisk nærhet til Oppdal, samt at nærheten underbygges av både sosiale, kulturelle og andre praktiske forhold.

Møtes for å drøfte prosess

- Det som er viktig i det arbeidet som Rennebu og Oppdal nå må gjennomføre er å belyse fakta og konsekvenser for kommunene, forteller direktør Alf-Petter Tenfjord hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag til Opdalingen.

Han viser til blant annen alderssituasjon, befolkningsutvikling, næringssituasjon, kommunal infrastruktur og kommunale tjenester.

- I tillegg er det viktig  utrede konsekvensene for kommunene ved en grensejustering.

- I dagens møte vil vi komme inn på prosess og framdrift, forteller Tenfjord til Opdalingen.

Han forteller at både ordfører og rådmann møter fra Rennebu, mens Oppdal er representert med ordføreren.

I brevet til kommunene skriver fylkesmannen at spørsmålet om en grensejustering må bygge på et kunnskapsgrunnlag, og ber om at Rennebu kommune tar regi på dette arbeidet.

Krever en åpen prosess

Til prosessen skriver fylkesmannen at den må være forutsigbar og åpen for involvering av berørte parter, herunder Oppdal, samt initiativtakerne bak søknaden.

I forbindelse med den pågående kommunereformen, har Kommunal- og moderniseringsdepartementet avklart at grensejusterings- og / eller delingsspørsmål skal håndteres som en del av reformen.

På grunnlag av vedtak alle landets kommuner har gjort, samt fylkesmennenes tilrådinger, arbeider departementet nå med en proposisjon til Stortinget våren 2017 med forslag til kommunestruktur.

Departementet har avklart at vedtak om grensejustering vil bli håndtert i etterkant av at Stortinget i juni har konkludert og gjort vedtak om ny kommunestruktur.

- Forarbeidene til dette kan likevel startes opp nå i Oppdal og Rennebu, sier Tenfjord, og viser til tilsvarende saker i blant annet Bessaker og Verran.

På bakgrunn av kunnskapsgrunnlaget, som skal utarbeides av Rennebu kommune, skal alle berørte parter høres.

I følge Tenfjord vil da fylkesmannen gi en egen vurdering og tilråding til Kommunaldepartementet.

Det er til slutt departementet som fatter vedtak om eventuell grensejustering mellom kommunene.