Iver Vammervold (21) fra Oppdal er inne som sjuende kandidat for Venstre til Stortingsvalget for Sør-Trøndelag.

– Det er gøy å stille til valg, jeg blir veldig ydmyk av tilliten som partiet viser meg. Det er også et stort ansvar, man stiller seg på en måte til disposisjon for folk, og for fylket, forteller han til Opdalingen.

Interessen for politikk har han alltid hatt, men han meldte seg ikke inn i noe parti før høsten 2011.

– Jeg meldte meg inn i Unge Venstre i september 2011, like etter Utøya, så det var nok en faktor for at jeg tok steget og meldte meg inn i et politisk parti. Jeg har alltid vært interessert i hvordan samfunnet fungerer, og husker at jeg i fjerde klasse var forundret over at de andre i klassen ikke kunne navnene på statsrådene i Norge. Jeg synes det er viktig at alle har noe å bidra med i politikken, uansett hvilken bakgrunn man har, sier han.

I dag studerer han statsvitenskap ved NTNU.

– Jeg gikk rett fra videregående til universitet, så det var en brå overgang, samtidig som det var veldig gøy å plutselig havne i samme kull som 90 likesinnede, som var like nerdete på politikk som meg. Studiemiljøet i Trondheim er veldig bra, det er noe for alle der. Samtidig er det ikke mer enn en liten togtur unna hjemme, sier han.

Raskere, billigere og oftere tog til byen

Vammervold forteller at en av hans hjertesaker er raskere, billigere og oftere tog til Trondheim.

– Det er så avgjørende for det meste her i Oppdal, vi er så heldige å fortsatt ha befolkningsvekst. Togforbindelsen er næringsutvikling, distriktspolitikk og miljøpolitikk i en og samme sak. Er det en ting jeg har lært av mamma, så er det at vi skal være glad i mangfoldet. Det er viktig å huske på fremover, sier han.

– Hva skal til for at du skal komme inn på Stortinget?

– Det skal nok veldig mye til rett og slett. Men jeg er blitt godt kjent med Jon Gunnes, som er 1.-kandidat på lista, og han vil ha samferdsel som førsteprioritet, helt i tråd med Oppdals interesser. Jeg har allerede fortalt han at Oppdal står på kravene sine, og kommer til å bli hørt. Jeg sitter også i valgkamputvalget i Sør Trøndelag Venstre, så jeg har en god mulighet til å få Oppdal godt synlig i valgkampen for Venstre, sier han.

At det var Venstre som skulle bli hans parti, kom ikke som noen overraskelse på oppdalingen.

– Det ligger i familien, noe annet ville vært å lyve. Bestemor har sittet i formannskapet og kommunestyret. Vi er fem venstremedlemmer av seks mulige på Støljære, sier han.

Digger Justin Trudeau

– Hvem er ditt forbilde innenfor politikken?

– Jeg digger Justin Trudeau, statsminister for det liberale partiet i Canada. I en tid der Trump er president i USA, og en rekke folk over hele verden ser på ham som «sin» leder, er det godt å se at liberale krefter står frem for verdier som respekt, solidaritet og mangfold, sier Vammervold.

Han har også møtt Odd Einar Dørum, som var justisminister for Venstre i Bondeviks regjeringer.

– Ser du for deg å kunne være politiker på fulltid?

– Det er klart at om jeg en gang blir innvalgt på Stortinget så blir man jo heltidspolitiker. Samtidig er det et problem at stadig flere politikere har svært lite erfaring fra yrkeslivet, og det kan bli et ordentlig problem framover. Særlig de siste par tiårene er dette blitt tydelig. Stortinget skal speile folket. I folket finner du både lærere, arbeidsledige, ingeniører og butikkansatte. Sånt sett er det ikke noe mål for meg å «bli politiker», sier han.