Inni Tverrfjellet utenfor Åmotsdalen ligger hytta «Halvfærre». Nå skal den unike hytta på rundt 16 kvadratmeter legges ut for salg. Det opplyser eiendomsmegler Anders Havneraas ved Notar Kristiansund.

- Jeg selger mange hytter i Oppdal, men denne er veldig spesiell og sjelden. Jeg har ikke rukket å lagt den ut for salg ennå, men allerede nå har fem-seks personer tatt kontakt med meg angående hytta, forteller Havneraas til Opdalingen.

- Betaler for beliggenheten

Ifølge megleren skal bua, som ble satt opp i 1967, legges ut for salg for 800.000 kroner. Med sine 16 små kvadratmeter blir det ikke en billig kvadratmeterpris. 50.000 kroner per kvadratmeter må folk ut med.

- Det er ikke hytta folk betaler for, men den unike beliggenheten. Jeg har sammenlignet prisen med andre lignede objekt. Med muligheten for jakt og fiske rett utenfor døra ligger hytta i prisklassen der, sier han.

Hytta har enkel standard med peis, senger, bord, stoler og en liten kjøkkenkrok.

- Det er ikke som i de fleste nye hytter, der man har like mye luksus som hjemme, forteller Havneraas.

- Mange er interessert i jakt og fiske

Megleren kommer til å legge ut hytta for salg så fort han har innhentet informasjon som han mangler.

- Jeg tror det blir stor interesse rundt objektet. Det er mange som er interessert i jakt og fiske, sier han.

Det er også en annen grunn til at Havneraas tror det blir rift om hytta.

- I dag er det ikke mulig å sette opp ei hytte i dette området. Det er egentlig naturlig at etterspørselen blir stor, forteller megleren.

Knut Storli selger hytta

Det er Knut Storli som eier den lille hytta. Det var hans far og bestefar som satte den opp på slutten av 1960-tallet. Fra parkeringsplassen må man gå i rundt 15 minutter til hytta.

- Jeg bruker nesten ikke hytta lengre. Jeg er mer på den andre hytta på Møre. Får jeg en god pris selger jeg Halvfærre, sier Storli til Opdalingen.

De siste årene har han leid ut hytta til jegere under reinsjakta. Flere av dem har vist interesse for å kjøpe den.

- Jeg har blitt eldre og orker ikke å holde på med jakt. Det er lettere å kjøpe kjøtt i butikken, forteller han.

- Hva tenker du om å få igjen 800.000 kroner for hytta?

- Det er en ganske høy kvadratpris, men det er totalt forbudt å sette opp nye hytter der. Det er beliggenheten folk betaler for. Det var snakk om at ei lignende hytte i Lesja på bare syv kvadratmeter, ble solgt for 700.000 kroner, sier Storli.

«Halvfærre» betyr halvveis

Det er ikke tilfeldig at hytta heter Halvfærre. Storli har selv skrevet et stykke om hyttas historie i boka «Bøgda vår». På oppdalsmål betyr "halvfærre" at noe er kommet halvveis.

Det hele startet med at et jaktlag på fem mann ville bygge på ei hytte i Håmmårbekktjønna. De spleisa på metariale - tre toms justert plank, og lafta opp tilbygget nede i Festa kraftstasjon ved Driva. Der jobba to jaktkamerater og hadde ledig tid til privat arbeid.

Reinsjakta startet 1. september, og det var visstnok varslet dårlig vær med snø. Men karene var optimister. To dager før jakta startet lastet de opp to traktorhengere med materialer og proviant. Over den verste strekningen på Tverrfjellet og Håmmerbekktjønna brukte de hest.

Snøstorm bestemte plassering av hytta

På veien opp mot Pershøa møtte de kraftig vind, rene snøstormen, og været ble stadig verre. Tilslutt nektet hesten å gå videre og de måtte snu. I traktoren som sto på andre siden av Tverrfjellet lå materiale.

Mennene bestemte seg for å sette opp hytta der traktoren sto, uten søknad fra byråkratitet. Så derfor ble hytta hetende Halvfærre. Den kom aldri dit den egentlig skulle stå.