I Oppdal og Rennebu er det politibetjent Jan Tømmervold som er "våpenmannen" og som alle skal kontakte dersom de ønsker å benytte seg av regjeringens våpenamnesti 1. mars til 31. mai.

I denne perioden kan du etterregistrere våpen som du etter dagens lover og regler skal ha registrert eller levere inn alt av våpen, ammunisjon, sprengstoff og fyrverkeri som du etter loven ikke har lov til oppbevare hjemme.

Risiko for samfunnet

Regjeringen innfører et tre måneder langt våpenamnesti. Fram til 1. juni kan alle som har uregistrerte våpen, levere dem inn til politiet uten å risikere straff.

– Ulovlig våpenbesittelse utgjør en risiko for samfunnet. Erfaringer viser at våpenamnesti er et godt virkemiddel for å redusere antallet uregistrerte skytevåpen, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

Til NRK sier statsråden at han venter at flere tusen våpen vil bli levert inn under amnestiet.

Under amnestiene i 2003/04 og 2008 fikk politiet landet over inn henholdsvis 35.000 og 7.000 skytevåpen.

Bedre våpenkontroll

– Det er grunn til å tro at det fortsatt finnes en del ulovlige skytevåpen, våpendeler og ammunisjon i privat eie. Et nytt våpenamnesti vil bidra til å bedre politiets våpenkontroll, sier Amundsen.

Våpeneiere kan få opplysninger om innlevering og etterregistrering av våpen hos nærmeste politimyndighet eller Politidirektoratet.

For Oppdal og Rennebu er det lensmannskontoret i Oppdal som er innleveringssted.

- Det er viktig å understreke at dersom man har fyrverkeri, ammunisjon eller sprengstoff som man ønsker å levere inn, så skal det ikke leveres på lensmannskontoret. Vi kan ikke risikere at vi sprenger kontoret heller, forteller Jan Tømmervold.

Viktig for politiet

Én av fordelene med at alle våpen blir registrert er at politiet vil få kontroll på hvem som har hva av våpen dersom de må rykke ut til en adresse.

- Dersom man har våpen av stor affeksjonsverdi så kan man beholde disse, men da må de plomberes av en våpensmed dersom man ikke ønsker å registrere dem og bruke dem, forteller Tømmervold.

- Noen forteller at de har "defekte" våpen, og tror at man ikke trenger å registrere dem. Det er feil. Defekte våpen kan repareres og da kan de jo brukes på vanlig måte.

Tømmervold forteller at det er egne regler for våpen som er verdifulle eller har stor affeksjonsverdi, men som ikke skal brukes. De må også registreres, men der kan man få påført våpenkortet at våpenet ikke skal brukes og dermed får man heller ikke kjøpt ammunisjon til våpenet.

Politiet utøver skjønn

Våpenloven er blitt innskjerpet de siste årene, noe som gjør at politiet etter eget skjønn kan beslaglegge våpen og trekke tilbake våpentillatelser. Dette kan skje dersom eieren av våpenet har en livsstil som passer dårlig overens med å ha et dødelig skytevåpen i hus.

Tømmervold forteller at politiet ikke skal rykke ut mange gangene til husbråk eller lignende før en eventuell våpentillatelse på adressen vil bli tatt opp til vurdering.

Våpen kan også innleveres for destruksjon. Dersom man har våpen i huset som man selv ikke har kjøpt, for eksempel våpen man har fått via arv, og som man selv ikke ønsker å håndtere, så kan man ringe politiet for hjelp.

Kommer på rullebladet

Dette amnestiet er det tredje i rekken siden 2003. Dette er på mange måter en "siste sjanse" til å få orden i sakene.

Dersom politiet etter 1. juni får kjennskap til eller kommer over våpen som ikke er gjort rede for eller registrert, så vil det bli opprettet en straffesak. Dette fører til bøteleggelse og en anmerkning på rullebladet. Dette kan få store konsekvenser for den det gjelder dersom man planlegger å reise eller å søke på spesielle jobber.

Ulovlig besittelse av våpen blir sett på som en alvorlig forseelse når man skal søke visum til for eksempel USA; så alvorlig at man egentlig bare kan glemme å søke om visum og planlegge å reise først som sist.

tore.aasheim@opdalingen.no

970 80 400