En av Opdalingens lesere har hytte ved Skarvatnet i Oppdal, og er ikke fornøyd med manglende DAB-dekning i området. Hytteoppdalingen har sendt inn flere klager til NRK og deler dette med Opdalingen.

– Det er fortsatt ikke dekning på Skarvatnet. Tidligere i år ble jeg lovet at DAB-signalene skulle være på plass til FM-nettet ble tatt ned i Trøndelag 8. februar. Nå er det vinterferie og snart påske. Radioen benyttes ofte når vi ferierer på hytta. Når vil DAB-dekningen være klar for de mange hundre hytteeierne rundt Skarvatnet, spør hytteeieren.

Norge har to riksdekkende radionett som sender ut DAB-signaler. NRKs kanaler og kommersielle kanaler, som består av rundt 15 radiokanaler, blant annet P4 og Radio Norge.

Foreløpig bare basisdekning ved Skarvatnet

Radio.no sitt dekningskart skiller mellom signalstyrkene meget god dekning, god dekning og basisdekning. Området rundt Skarvatnet har i hovedsak basisdekning for NRK sine kanaler, og nesten ikke basisdekning en gang for de kommersielle kanalene.

Kommunikasjonsmedarbeider i NRK, Marit Holmquist Fenne, forteller til Opdalingen at det kan være nødvendig med en ekstern antenne for å få inn DAB-signaler i områder med kun basisdekning.

– Man kan oppleve at man har bedre signal på trappa utenfor hytta enn innendørs. Det går også an å prøve å sette radioen i vinduet for å se om det hjelper, sier hun.

Sjekk DAB-dekningen der du bor her!

–Forsinket sender

Holmquist Fenne opplyser at den nye senderen for DAB-signaler ved Skarvatnet er forsinket. Stasjonen ligger nå inne med ferdigstillingsdato 7. april.

– Det er den datoen vi har som mål om å få senderen på plass, men det kan bli forsinkelser, bekrefter kommunikasjonsmedarbeideren.

– Hva har dere tenkt å gjøre for å informere alle som blir uten radio i to måneder? Vi ble jo proppet ørene fulle mange ganger om dagen i mange måneder om at snart kommer det fantastiske DAB-nettet. Får håpe det ikke sendes ut «viktig melding – lytt på radio» nå i vinterferien. Det bor nok nærmere 1000 personer bare rundt Skarvatnet, spør hytteoppdalingen NRK.

– I mellomtida går det an å lytte til radio via TV og nett/mobil. Det er dumt om folk bruker penger på å kjøpe ekstern antenne når dekninga snart vil bli bedre, svarer Holmquist Fenne på spørsmålet til Opdalingens leser.

Fortsatt lokalradio på FM

Hytteeieren er ikke overrasket over forsinkelsen.

– Dette er nok et bevis på at det er enkelt å sette en dato, men adskillig vanskeligere å følge opp. Kunne ikke hele opplegget blitt utsatt et par måneder, eller ventet med å ta ned FM-senderne til alle DAB-senderne kom på plass? mener personen.

Selv om mesteparten av radiokanalene har forsvunnet fra FM-nettet kan man fortsatt høre på P4 og Radio Norge frem til 21. april. Lokalradioen i Oppdal, Radio E6, har heller ikke gått over til DAB+. De blir fortsatt å høre på FM-nettet.