Det er etterhvert mange som forsøker å lure til seg penger fra uvitende personer via internett, og nå sendes det ut en bølge av e-poster med livsfarlige linker for både datamaskinen din og dine private opplysninger.

Denne gangen er strategien utpressing.

E-posten du mottar ser ut som om den kommer fra Telenor eller et annet kjent firma.

Den er som regel utformet som en betalingsvarsel, og du får beskjed om å klikke på en link for å laste ned en faktura eller et dokument.

Linken er som regel en snarvei til nedlastning av en såkalt zip-fil, en "datapakke" som inneholder et datavirus.

Dataviruset "tar over" PC, lesebrett eller telefon og krypterer bilder, dokumenter og alt du har liggende på maskinen.

Det betyr at alt innholdet ikke blir lesbart, og du trenger en såkalt "krypteringsnøkkel" for å åpne opp og få tilgang til PC-en.

Det hjelper ikke å starte maskinen på nytt eller å logge seg av nettet. Dersom du prøver å løse problemet selv kan det hende at alt innholdet på PC-en eller telefonen slettes.

Svindlerne logger seg inn på din PC og gir beskjed om at dersom du vil ha tilbake innholdet på PC-en må du betale for eksempel 300 dollar. Er du dum nok til å betale første gangen fortsetter utpressingen.

Med andre ord; ikke åpne eller lagre vedlegg som er vedlagt e-poster fra folk du ikke kjenner.

Dersom du får e-post fra noen du kjenner, men ikke helt skjønner hvorfor de sender deg en "betalingspåminnelse" eller et dokument/bilde, ta kontakt med vedkommende før du åpner vedlegget.

Disse svindlerforsøkene kan også sendes til deg via Messenger på Facebook og andre sosiale medier.

Tommelfingerregel nummer én: Vær veldig, veldig forsiktig, nesten litt mistenksom.

Tommelfingerregel nummer to: Ta sikkerhetskopi av innholdet på harddisken på en ekstern harddisk i tilfelle du skulle være uheldig å få virus på PC-en din.