– Vi vil sende en konteiner ned fra Norge til misjonsbasen vi holder på å bygge i Kilifi denne våren. Vi jobber med de hjemløse og fattige, og det er behov for absolutt alt, forteller Linda Abildsten Gisnås, som er misjonær og bosatt i Kenya, sammen med mannen Stig Ove Abildsten Gisnås og barna Esther og Leo.

Frank Abildsten er koordinator for hjelpesendingen og konteineren vil stå hjemme på Vassleia på Oppdal.

– Det er behov for det meste, av både klær, sko, leker og medisinsk utstyr, forteller Abildsten til Opdalingen.

Dette er første gangen de har en slik hjelpesending.

– Vi håper at dette blir en suksess, og at vi får fylt den opp med mye som kan være til hjelp til innbyggerne i Kilifi, forteller han.

Det er ikke bare i Oppdal de samler inn utstyr, også i Mo i Rana er de godt i gang med innsamlingen. Der har de begynt å ta imot pakker med klær til hjelpesendingen. De får hjelp av Meyership til å pakke og frakte det på paller til Oppdal, hvor konteineren skal pakkes.

Ikke plass i koffertene

Linda forteller at de flere ganger har blitt kontaktet av personer som har hatt lyst til å donere utstyr til dem, men at de har vært nødt til å si nei på grunn av plassmangel i koffertene.

– Denne hjelpesendingen vil bety utrolig mye. Vi bor i et av de fattigste områdene av Kenya, og folk vi møter daglig går i fillete klær, barføtt fordi de ikke har sko, og det er nesten ingen barn som eier noen leker, bortsett fra hvis de finner noen ødelagte i søpla til de rike. Alt sånt er svindyrt, spesielt leker og sko. Gjennom vårt arbeid har vi mye kontakt med de fattigste i samfunnet, og dette kommer til å bli til stor hjelp for dem. Ungene her er veldig glad i sport, og spesielt fotball, men de spiller barføtt, og med fotball laget av søppelposer og hyssing, sier Linda til Opdalingen.

Hun forteller videre at det hadde vært utrolig gøy å kunne gi flere av barna fotballsko, fotballdrakter og annet utstyr.

- På den offentlige skolen lærer de kun teori, og de sitter og skriver av i en bok hva læreren skriver på tavla hele dagen. Vi besøker ofte skoler og har blitt kjent med mange lærere, og vi har lyst å kunne vise de flere måter å lære og bruke hjernen på, for eksempel puslespill, bygge med klosser og rollespill. Dette er noe barn her ikke er vant med, sier hun.

Ikke redd for korrupsjon

Målet er å kunne sende konteineren fra Oppdal i starten på mai. Den kommer til å bli fraktet til Orkanger og fraktet med båt fra Orkanger til Kenya. Abildsten forteller at de ikke har opplevd korrupsjon i forbindelse med utstyr som har blitt sendt nedover, men innrømmer at de er påpasselige når hjelpesendinger blir sendt nedover.

– Vi har en person som vi kjenner veldig godt og som vi stoler på, så vi føler oss trygge på at det vi sender kommer fram dit det skal, sier han.

I gang med å bygge misjonsbase

Abildsten forteller at Kilifi er et veldig fattig område.

– Det er dårlig med vann i området, hvor de ikke har hatt vann på seks uker, sier han.

De har lenge hatt planer om å kjøpe tomt i Kenya og bygge noe eget. Men den prosessen har vært krevende helt fra starten.

– Vi er fortsatt i prosessen med å kjøpe tomt og begynne bygging av misjonsbasen vår. Det har gått litt sakte framover på grunn av byråkrati og store kostnader. Alt skal gjennom flere offentlige kontorer som tar flere uker hver. Men det går sakte men sikkert framover, og vi får forhåpentligvis bygget brønn i løpet av den neste måneden. I høst ble det gjort en innsamling til den brønnen, og vi vet at de aller fleste som gav er oppdalinger, og vi er utrolig takknemlig for den hjelpen. Dette vil gjøre en stor forskjell for de fattige i landsbyen som må gå mange km for å hente vann, sier Linda.

I begynnelsen av februar kom beskjeden de har ventet på, nemlig at de kan begynne å forberede tomta de har kjøpt.

– Vi er enda ikke ferdige med papirarbeid på grunn av lange ventetider, men har fått tillatelse av eierne til å begynne å jobbe der, skriver hun på bloggen sin.

Det aller første de skal gjøre er å bygge brønn, og deretter parallelt med å utarbeide tomta og bygge huset til foreldrene, skal de bygge gjesteboliger slik at de allerede til høsten kan ta imot gjester på tomta.

– Etter å ha fått laget brønn til landsbyen, vil vi så fort vi har råd begynne på gjestehus, slik at vi kan ta imot gjester, og bygge en klinikk. Folk her er utrolig lite informert om generelle helseråd, og de har et enormt forbruk av antibiotika og smertestillende, og du får kjøpt alt mulig uten resept, sier hun.

Hun forteller at i hennes møte med gravide og nybakte mødre, at de har lite kunnskap om det å ha god helse i både svangerskapet og i barselperioden.

– Jeg er utdannet helsefagarbeider, og håper på å få til samarbeid med annet helsepersonell, slik at vi kan få laget en liten klinikk i landsbyen hvor vi kan tilby gratis helsehjelp og kurs innenfor flere emner. Medisinsk utstyr vi får donert fra Norge vil gjøre en enorm forskjell på dette området, da det er vanskelig å få tak i alt av grunnleggende utstyr som sårutstyr, blodtrykksmålere, blodsukkerapparat, stetoskop og mye annet. Dette tilbudet kan redde mange liv, da det er flere mil til nærmeste sykehus. Jeg er veldig takknemlig til alle som vil bidra med det de har til denne hjelpesendingen, og gleder meg til å vise dere resultatet av gavmildheten deres, sier Linda.