Formannskapet i Rennebu hadde tirsdag besøk av Alf-Petter Tenfjord fra fylkesmannen. Her ble de folkevalgte orientert om prosessen rundt grensejusteringssaken og kravet omkunnskapsgrunnlaget.

Det er kretsene Innset, Ulsberg, Havdal og Gisnås sør i kommunen som ønsker å bli en del av Oppdal, og som har sendt søknad om dette til fylkesmannen. Blir grensejusteringen en realitet, betyr det at Rennebu, med sine 2500 innbyggere, mister om lag 500 av disse til Oppdal.

I en underskriftsaksjon foretatt av pådrivere fra Innset som ønsker å innlemmes i Oppdal, har omtrent 200 oppsittere i de respektive grendene skrevet under på ønsket om å bytte kommune.

Om det blir slik at kretsene som ønsker det, blir lagt til Oppdal, understreker fylkesmannen viktigheten av at det vurderes hvilke konsekvenser dette får for hele Rennebu.

- Kunnskapsgrunnlaget er med på å vise hvilke konsekvenser en grensejustering får for hele Rennebu, og hvilke tjenester vi kan tilby i fremtiden, sier ordfører i Rennebu kommune, Ola Øie til Opdalingen.

I midten av februar ble det avholdt et møte mellom fylkesmannen ogordførerne i Oppdal og Rennebu, hvor prosessen i denne typensaker ble drøftet. Ordfører Ola Øie ba senere om utsettelse av fristen til åframskaffe et kunnskapsgrunnlag, slik at sakenkunne forankres i formannskapet, noe fylkesmannen aksepterte.

Det er fylkesmannen som står som ansvarlig for prosessen, men han har gitt kommunen oppdraget med å utarbeide kunnskapsgrunnlaget.Utredningen vil omfatte befolkningsutvikling ogalderssammensetning, boliger og fritidsboliger, oppvekst, helseog sosial,tekniske tjenester samarbeid med andre, næring, kommunale eiendommer og eiendomsskatt. Kunnskapsgrunnlaget vil bli gjenomført av Plankontoret.

Fylkesmannen anbefaler at flest mulig involveres i en slik prosess, og vil på bakgrunn av kunnskapsgrunnlaget, gjennomføre en høring.

- Det blir krevende for morkommunen om en grensejustering gjennomføres, så vi må se på hva dette betyr for Rennebu. Men man må også være åpen på å lete etter fordeler, mener Tenfjord.

Fylkesmannen har bedt om at arbeidet med å framskaffekunnskapsgrunnlaget er ferdig innen 30. april.  Rådmann Birger Hellan menerdette lar seg gjennomføre, og gjennomføring av påfølgendeinformasjons- og høringsrunde vil så fastsettes i samråd med fylkesmannen.

- Dette er en isolert sak, og har i utgangspunktet ingen ting med kommunereformen å gjøre. Men sakene glir jo inn i hverandre, og det er nok ikke til å unngå at de blir satt opp mot hverandre, sier ordfører Ola Øie.

Også fylkesmannen ser en sammenheng mellom grensejusteringssaken og kommunereformen.

- På grunnlag av kunnskapsgrunnlaget, vil neste fase være at berørteparter høres. Fylkesmannen skal fra vår side gi en egen vurderingog tilråding til Kommunaldepartementet. Etvedtak i saken vil ikke kunne foreligge før etter Stortingets behandling avkommunereformen, skriver fylkesmannen i et brev datert 2. februar i år, stilet til Rennebu og Oppdal kommuner, samt initiativtagerne til grensejusteringen.