13. mars hadde Kjell Jørstad Braut sin første ordinære arbeidsdag på Prøven Bil Oppdal. Siden etter jul har han ukentlig tilbrakt kvelder sammen med bilforretningens far og avtroppende daglig leder, Trygve Lauritzen.

- Jeg har utrolig stor respekt for det Trygve har bygd opp her i 33 år. Det blir litt som å hoppe etter Wirkola. Vi må selvfølgelig utvikle oss videre, men vi skal aldri forlate kjerneverdiene som er blitt skapt, forteller Jørstad Braut til Opdalingen.

Den tidligere rektoren på Lønset og Midtbygda skole startet i skoleverket i 1999. Hans første jobb var en lærerjobb på Aune barneskole. Etter det har han også vært innom skolene Drivdalen, Vollan og Innset.

- Jeg har jobbet på alle barneskolene i Oppdal med unntak av ungdomsskolen. Jeg tror ikke det er så mange i Oppdal som kjenner skoleverket så godt som jeg gjør, sier han.

- Forlater skolen med et tungt hjerte

Det har versert flere rykter om hvorfor Jørstad Braut sluttet i oppdalsskolen. Overfor Opdalingen vil han avkrefte en gang for alle at det ikke var på grunn av de mange vanskelige sakene når det gjelder skolestrukturen.

- Jeg forlater skolen med et tungt hjerte. Det var på ingen måte et lett valg å ta. Jeg hadde ingen planer om å forlate skuta, men plutselig dukket denne jobben opp. Muligheter som dette kommer aldri til riktig tidspunkt, forteller han.

- Jeg bikket 40 år i fjor. Med 30 år igjen i arbeidslivet har jeg lyst til å prøve noe helt nytt, og det får jeg nå, fortsetter Jørstad Braut.

Han forklarer videre hvorfor han tok ut ett års permisjon i rektorstillingen da han takket ja til lederjobben ved Prøven Bil.

- Det ville vært dumt å ikke søke om permisjon når jeg hadde mulighet. Det handler om å ha et lite sikkerhetsnett når jeg forlater en veldig sikker jobb. Arbeidsmarkedet i Oppdal er smalt, sier han.

Lidenskap for biler

Etter to uker i den nye jobben kan Jørstad Braut fortelle at overgangen fra skole til bil har gått bedre enn han hadde forventet.

- Det ser allerede veldig bra ut. Jeg trives kjempegodt. Min innstilling er nå å jobbe fullt og helt for Prøven Bil. Det er dette jeg skal jobbe med. Jeg går aldri halvveis inn i noe, forteller lederen.

Jørstad Braut er utdannet adjunkt med videreutdanning innenfor læreryrket. I tillegg har han en lederutdanning fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Han har også et aksjeselskap som holder på med hytteutvikling.

Det mange kanskje ikke vet om Jørstad Braut er at han alltid har hatt stor lidenskap for biler.

- Jeg er nok over snittet interessert i bil. Jeg har stort sett fulgt med på det som skjer i bilverden hele livet. Siden jeg fikk førerkortet har jeg hatt mellom 15-20 biler. Det er cirka en bil i året, smiler han.

Likheter mellom bilbransjen og skoleverket

Jørstad Braut er ikke den første som kommer til Prøven Bil Oppdal med en annen bakgrunn en bil. Kurt Erik Gjerstad kom fra møbelbransjen og Miriam Nordhus har fortid fra hotellbransjen.

- Vi er mange allsidig bakgrunn. Jeg tenker at det er en styrke. Vi ser ting med forskjellige øyne, sier han.

Jørstad Braut var denne uken på et kurs i Oslo gjennom Bertel O. Steen Detalj AS, som har kjøpt 100 prosent av aksjene i Prøven Bil AS. Her møtte han andre i bransjen som har fått med seg at forretningen på Oppdal har ansatt en tidligere rektor som ny daglig leder.

- Mye av det jeg holder på med i bilbransjen gjorde jeg i skolen også. Det handler om relasjonsbygging og blikk inn i fremtiden i forhold til hvordan samfunnet utvikler seg. Forskjellene er ikke så store som man kanskje tror, forklarer Jørstad Braut.

- Er det noe du tenker umiddelbart kan bli bedre ved Prøven Bil Oppdal?

- I første omgang må jeg bli kjent med folket og bedriften. Men jeg går stadig rundt med et litt kritisk blikk for å se hva vi kan forbedre oss på, sier han.