Vi treffer seks unge damer i alderen 14–15 år på Oppdal ungdomsskole, de går i 9. klasse og forteller at det er lite eller ingen mobbing i deres klasse, men de kjenner til at det pågår mobbing på skolen i andre klasser.

Tilstandsrapporten for grunnskolen i Oppdal 2016 viser at det fortsatt er en del elever som opplever mobbing på skolen.

- Det kommer jo an på hva man mener med mobbing da, påpeker jentene.

- Om man sier at man blir mobbet to – tre ganger i måneden så er jo ikke det egentlig mobbing, mener de.

- Mobbing er noe som skjer hver dag, hele tiden, både på skolen og når man kommer hjem. Det er mye som bare er litt erting mellom venner, og det er jo ikke mobbing, forteller de.

Selv opplevd mobbing

Noen av jentene forteller at de selv har fått føle mobbing på kroppen, men at det tok slutt etter at de selv eller familien tok grep. Ofte er det snakk om å ikke bry seg om mobbingen eller la den gå inn på seg.

De avslører at de har liten tro på at skolen kan gjøre så mye med mobbing.

- Lærerne har så mye å gjøre fra før, så når noen varsler om mobbing, så passer de nok på i klassen, men så blir det friminutt og så blir det ikke gjort noe mer liksom.

Jentene forteller at noen av dem har varslet ifra om mobbing, men at det ikke er blitt gjort noe med saken.

- Nei, det blir vel så mye styr og stress at man prøver å unngå å gjøre så mye utav det, tenker jentene høyt, selv om de også understreker at dersom det er snakk om alvorlige tilfeller så blir skolen nødt til å gjøre noe uansett.

De som forteller at de selv har blitt mobbet over en lengre periode, opplyser at det har skjedd på lavere klassetrinn og ikke i klassen de går nå.

Har selv mobbet

Et par av jentene innrømmer at de selv har vært med å mobbe andre, og alle forteller at de kjenner til at andre har blitt mobbet.

- Hvorfor mobber barn og unge hverandre da?

- Fordi noen skiller seg ut. Jenter skal liksom ikke gjøre så mye ut av seg, vi skal helst være stille og snille, og dersom vi er det så blir vi mobba, både av andre jenter og gutter.

Mange av jentene forteller om et særdeles tøft kroppspress; det gjelder å ha riktig størrelse på både mage, rumpe og pupper. Jentene er klare på at kroppspresset også gjelder guttene, og at det er flere som går på treningsstudio to ganger om dagen for å få den perfekte kroppen.

- Det ble sånn etter at det ble ny aldersgrense på treningsstudioet, og det er egentlig ikke så lurt kanskje, påpeker jentene.

- Ofte så er det jo sånn at de som er annerledes blir mobbet. At de enten er veldig lave eller høye, eller veldig tjukke eller veldig tynne. Og om noen har en annerledes dialekt kan de bli mobba.

- Hvorfor er det slik at det er flest jenter som melder om mobbing?

- Vi er kanskje litt mer dramatisk av oss, sier jentene og ler, samtidig som alvoret er tydelig for venninnegjengen.

- Gutta skal liksom være så tøffe, og dersom de blir mobba så vil de ikke innrømme det. De skal være tøffe og selv om undersøkelsen er anonym så vil de ikke krysse av for at de blir mobba fordi de ikke vil innrømme det for seg selv, mener jentene.

- Så jentene er ikke så redde for å innrømme at de blir mobba?

- Nei, og så er det kanskje slik at noe overdriver litt. At de er litt dramatiske kanskje. De tenker kanskje selv at de blir mobba, men kanskje skjønner de ikke at de bare blir erta litt. Vi jenter overanalyserer kanskje litt ofte også, er det en av jentene som tenker høyt, og de andre nikker enig.

- Hvorfor er det noen som mobber da?

- De som mobber har det vanskelig med seg selv, de har det kanskje tøft hjemme og de plager andre for å fremheve seg selv.

- Men når dere vet at de som mobber er de som er de som sliter, hvorfor sier dere ikke bare ifra da?

- Nei, for da blir det ofte slik at man kan bli mobbet enda mer. Eller dersom man sier ifra om at andre blir mobbet eller sier ifra til foreldrene så blir man sett på som sladrehank, man blir liksom tyster. Og det er det jo ingen som vil være.

Mobbing via nett

Jentene forteller at selv om en del av mobbingen skjer på skolen, så er det også mye som skjer i det skjulte, hjemmefra, via internett.

- Ja, det er mange steder på internett og via telefonen der de som vil det kan mobbe andre. Jentene ramser opp Snapchat, Instagram, Twitter, Facebook og Jodel. Et par av jentene forteller at de unngår et par av appene rett og slett fordi det er så mye negativt der ute.

- Hva kan skolen gjøre for å motarbeide mobbing på en bedre måte da?

- Det hjelper i alle fall ikke med en sånn Mot-dag en gang i året. Vi burde ha en Mot-time en gang i uka. Og så må vi alle sammen ta mer ansvar, vi må bli flinkere til å si ifra, og så må lærere og rektor bli flinkere til å følge opp.

Hva mener du?

Redaksjonen er spesielt interesset i å få vite hva barn og unge i Oppdal og Rennebu mener om det jentene snakker om i denne artikkelen. Send oss gjerne en e-post eller SMS direkte til redaktøren, tore.aasheim@opdalingen.no, 970 80 400.