Rennebu kommune har lenge vært dialog mellom Sande Hyttefabrikk Holding AS som eier av næringseiendommen i Berkåk sentrum og Sande Hus & Hytter AS (Sande) som driftselskap, med tanke om kjøp av næringseiendommen på Postmyran.

I torsdagens møte, ble en avtale mellom Sande og Rennebu kommune enstemmig vedtatt i kommunestyret.

Sande sitter med en stor tomt de ikke trenger og ønsker å selge 27 mål av denne til kommunen.

Daglig leder Andreas Pütz i Sande Hus & Hytter AS presenterte bedriftens planer for kommunestyret under torsdagens møte.

I korthet ønsker bedriften å selge areal i den hensikt å restrukturere bedriften. Målet er å bygge et helt nytt produksjonsanlegg på 10 mål. I avtalen heter det at Sande blir leietaker av kommunen, inntil egen produksjon er på plass.

- Vi sitter på en stor tomt med gammel bygningsmasse, og en avtale med kommunen gir oss mulighet til vekst. En avtale er en forutsetning for at vi kan etablere nytt produksjonsanlegg, sa Pütz til politikerne.

I saksfremlegget til kommunestyret, skriver rådmann Birger Hellan at Rennebu kommune ved flere anledninger har vært interessert i å tilegne seg sentrumsnære næringsarealer for bedrifter som ønsker å etablere seg i kommunen.

Ola T. Lånke (KrF) og Endre Lien (Sp) syntes prisen på 5 millioner kroner var i drøyeste laget, og Lånke antydet at en pris på 4 millioner var mere passende.

Rådmann Birger sier at både markedet og mangel på kjøpere gjør at kommunen går inn i avtaler der prisen er et usikkerhetsmoment.

- Men er vi villige til å ta en strategisk satsing på Berkåk, må vi følge opp. Det er vanskelig å få noen til å satse, hvis kommunen ikke er en samarbeidspartner, sa han til kommunestyret.

Diskusjonen om pris i et åpent møte i kommunestyret, fikk Marit Bjerkås (Ap), til å reagere.

- Saken er behandlet i formannskap, og det er kommet frem til en avtale vi er enige om. Vi kan ikke sitte i et åpent kommunestyre og forhandle frem en ny avtale. Enten vedtar vi innstillingen, eller vi går inn i nye forhandlinger, sa hun.

Jan Arve Nyberg (felleslista H/V), mener at dette er en sjelden gavepakke til kommunen.

-  Endelig har vi en gladsak. Fem millioner kroner for en svært attraktiv tomt midt i sentrum synes jeg er en liten sum. Jeg velger å se utelukkende positivt på dette. Dette muliggjør en effektiv og ny produksjonslinje ved Sande, sa han.

Det ble bedt om gruppeledermøte om saken, og da møtet igjen ble satt, ble det klart at representantene fra samtlige partier ville gå inn for avtalen, slik innstillingen fra formannskapet viser. Men ikke helt uten merknader.

- Vi mener fortsatt at dette er en stor og viktig sak, og vi føler veldig sterk på at det skulle gått flere runder med hensyn til pris og festekontrakt. Vi håper derfor at dette kan tas opp med Sande, men skjønner at prisen står fast. Vi  støtter derfor saken slik den foreligger fra formannskapet, sa Ola T. Lånke.

I formannskapet innstilling til vedtak heter det;

"Rennebu kommunestyre godkjenner vedlagte avtaler «Avtale om kjøp av næringseiendom» og «Avtale om leie av lokaler» mellom henholdsvis Sande Hyttefabrikk Holding AS og Sande Hus og Hytter AS og Rennebu kommune. Kjøpesummen på 5 millioner kroner finansieres med låneopptak. Lånet innfris etter 30 år uten faste avdrag i lånets løpetid. Inntekter fra salg av næringstomter benyttes til nedbetaling av lånet. Rådmannen gis fullmakt til å godkjenne lånevilkårene".

Innstillingen ble deretter vedtatt av et enstemmig kommunestyre.