Det er Gjensidige Oppdal-Rennebu og prosjekt "Trygg hjemme" i regi av Trøndelag brann- og redningstjeneste som sammen tildeler 25.000 kroner til Oppdal og Rennebu kommune, som skal brukes til et mobilt vanntåkeanlegg for begge kommunene.

Til stede under overrekkelsen mandag var Helge Aalbu fra Rennebu kommune, Lill Wangberg, enhetsleder i hjemmetjenesten i Oppdal kommune, Lene Sletvold, avdelingsleder ved hjemmetjenesten i Oppdal kommune, daglig leder i Gjensidige Oppdal-Rennebu Kjetil Skogrand, Anniken Lie, Trygg hjemme-koordinator og brannmester Eva Spilleth.

- Vi ønsker å bedre brannsikkerheten for risikoutsatte grupper gjennom hjemmebesøk til personer i disse gruppene. Vårt ønske er at samarbeidspartnere som for eksempel den kommunale hjemmehjelpen og ergoterapeuter fortsetter med/innfører sin sjekkliste i forhold til brannsikkerhet der vi tar eventuell oppfølging/bekymringer av disse, står det på hjemmesiden til Trygg hjemme-tjenesten.

- Vi ønsker å være med på å gi støtte til mobilt vanntåkeanlegg, fordi det er med på å trygge beboere i hjemmet og risikoutsatte grupper i samfunnet. Dette er et flyttbart anlegg, som man kan bruke hvor man ønsker det, forteller Anniken Lie til Opdalingen.

Dette er noe både Helge Aalbu, Lill Wangberg og Lene Sletvold har ventet lenge på.

- Vi er veldig fornøyd med å få dette på plass. Vi kommer til å installere hos de som er sengeliggende og de som ikke kommer seg ut, sier Sletvold og Wangberg.

Også i Rennebu har de ventet lenge på dette.

- Vi har samarbeidet med Oppdal kommune, TBRT og Gjensidige Oppdal-Rennebu for å få det til, og dette er et veldig bra tiltak. Vi har en viss formening om hvor dette skal plasseres, sier han.

Et prosjekt siden 2012

Det var i fjor at Anniken Lie sendte inn en søknad om midler til mobile vanntåkeanlegg for Rennebu og Oppdal kommune.

- Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS har per i dag etter at prosjektet ble startet i 2012, satt i gang en hel del av det som er beskrevet i vår prosjektrapport for Trygg hjemme. Oppdal og Rennebu kommune har vært våre pilotkommuner under dette arbeidet. Det er nå utført evaluering av prosjektet i disse kommunene og planen videre for hvordan vi sammen skal jobbe for de som befinner seg i risikogruppen er på plass, står det i søknaden.

Vanntåkeanlegget er et automatisk forsterkende slukningssystem med vanntåke som aktivt slukningsmiddel.

  • Det er konstruert for å på et tidlig tidspunkt oppdage en brann og i innledningsvis bekjempe den.

  • Den skal også begrense og kontrollere brannens omfang til at slukking kan skje på annet vis

  • Den skal også raskt kunne installeres og gi et effektivt brannbeskyttelse

- Koster lite å installere selv

Brannmester Eva Spilleth forteller at de som nå vurderer å kjøpe leilighet eller å bygge selv, kan være bevist på om det allerede er installert et slukkeanlegg i boligen.

- Det er stor forskjell på om det er slukningsanlegg eller ikke. Det er fullt mulig å installere såkalte sprinklingsanlegg i boliger selv og de koster ikke mye. Per i dag er det ingen som har omkommet i vårt distrikt som har hatt et slikt stasjonært anlegg installert i boligen, sier hun.