Kunnskap og kompetanse blir stadig viktigere for å utvikle framgangsrike regioner og lokalsamfunn. For å bidra til nettopp dette, samarbeider Nasjonalparken Næringshage med ulike høyskoler og universiteter. Nå går de inn i et samarbeid med Høyskolen i Kristiania, Trondheim.

– Vi møtte de for et par uker siden, og vi skal inn i et samarbeid som vi har med andre universitet og høyskoler. De inviterte oss og påpekte at det er viktig med samarbeid i regionen, forteller Viktoria Stensrud i Talentverket ved Nasjonalparken Næringshage til Opdalingen.

Fra før samarbeider de med BI Trondheim, NTNU, Høyskolen i Lillehammer, Nord universitet og Mitt universitet i Stockholm.

Skal synliggjøre næringslivet i Oppdal og Rennebu

Hun forteller at dette samarbeidet er en fin anledning til å få kreative, dyktige og ivrige studenter til å komme med innspill til en bedrifts virksomhet.

– Dette er et samarbeid med studentene som kan foregå på flere nivåer. De kan jobbe med konkrete problemstillinger gjennom case i undervisningen, studentkonkurranser, prosjektarbeid og bacheloroppgave, sier hun.

– Sammen skal vi synliggjøre næringslivet i Oppdal og Rennebu som aktuelle arbeidsplasser for studenter i Trondheim, sier Stensrud.

Høyskolen i Kristiania har en rekke ulike studietilbud og utdanner folk med kompetanse innenfor grafisk design, 3D og animasjon, HR og personalledelse, film, illustrasjon, journalistikk, kreativ markedskommunikasjon samt kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling.

– Studentsamarbeid er en vinn-vinn situasjon både for bedriftene og studentene. Studentene får relevant arbeidserfaring og bedriften får ny kompetanse til å løse oppgaver som de kanskje ikke hadde ressurser og tid til, sier hun.

– Må få kompetanse til regionen

Stensrud forteller at hun selv ikke visste om mulighetene i regionen da hun selv var student

– Gjennom Talentverket jobber vi for å synliggjøre arbeidsmarkedet og karrieremulighetene i regionen. Det er ikke alle som får jobb i byen, det er ikke alle som vil jobbe i byen, og det er mange som ikke vet hva som finnes utenfor de store byene. Vi trenger kompetanse i regionen, slik at vi skal klare å utvikle oss, sier hun.

Stensrud forteller at de prøver å nå alle studentene.

– En av våre hovedportaler for å møte studentene er gjennom ulike karrieredager, hvor vi er representert hvert år, sier hun.

Så langt er det flere bedrifter i Oppdal og Rennebu som har benyttet seg av dette samarbeidet.

– For noen år siden hadde Lund hyttebygg et prosjekt sammen med andre hytteprodusenter og VPG hadde et prosjekt med nettsiden sin. Begge prosjekter var bacheloroppgaver, sier hun.

Stensrud forteller at de har fått gode tilbakemeldinger fra bedrifter og studenter som har vært gjennom et slikt samarbeid.

– Samarbeidet kan være berikende for begge parter, hvor bedriftene får produsert verdifullt arbeid og studentene får praktisk erfaring, sier hun.