Over 200 barn i Midt-Norge trenger et fosterhjem, og etterspørselen øker. Behovet er størst for barn og ungdom mellom 7-13 år, og for mange av disse er det å vokse opp i et mindre lokalsamfunn det beste.

Per i dag har Oppdal og Rennebu 25 fosterhjem gjennom Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat). 15 av dem ligger i Oppdal, mens Rennebu har ti. I tillegg har Oppdal kommune egne fosterhjem.

- Ønsker å komme nærmere folk

I håp om å rekruttere flere fosterforeldre, vil Bufetat region Midt-Norge være synlig i Oppdal kommune med flere aktiviteter i tiden fremover. 6. mai skal de delta med stand under Barnas verdensdager i Oppdal kulturhus.

- Vi ønsker å komme nærmere folk ute i kommunene for å kunne bidra til informasjon om fosterhjemsomsorgen, og fordi vi har tro på lokal forankring, forteller rådgiver Per Arne Hervik i Fosterhjemstjenesten i Bufetat region Midt-Norge avdeling Trondheim.

Sammen med kollega Baba Danyagiri tok han fredag turen innom redaksjonen til Opdalingen for å ta en prat om hvor viktige rekrutteringen av nye fosterhjem er.

- Bør flytte til noe kjent og kjært

Tidligere i år la barne- og likestillingsminister Solveig Horne fram barnevernsreformen, som skal gi mer ansvar til kommunene på barnevernsområdet.

Et av tiltakene som foreslås er å lovfeste kommunens plikt til å vurdere om det finnes egnet fosterhjem i barnets slekt eller nære nettverk.

- Vi tenker at barn som kommer fra et bestemt område bør få seg et fosterhjem der de kommer fra. For et barn vil det være bedre å flytte til noe som er kjent og kjært, istedenfor noe helt nytt i en annen kant av landet, forteller han.

- Hvordan er det for et barn å komme til et helt nytt hjem?

- Det er bestandig krevende å komme til et nytt hjem. For oss er det ikke bare viktig å skaffe mange fosterhjem, men de skal først og fremst være gode, sier Hervik.

Målet med Bufetat sin stand under Barnas Verdensdager er å få folk til å komme på informasjonsmøtet i rådhuset i Oppdal 8. mai.

- På møtet vil man blant annet få svar på hva som kreves for å bli et fosterhjem. Det er både en krevende og givende jobb. Det som er sikkert er at man får brukt sine omsorgsevner til det fulle, smiler Hervik.